měšťanský dům

Měšťanský dům v Široké ul. čp. 120/14 se nachází na území městské památkové rezervace ve městě České Budějovice a je významným prvkem urbanistického uspořádání v historické zástavbě města. Dům je orientován hlavním průčelím s bohatou štukovou výzdobou do Široké ulice. Na dům v minulosti navazoval dvorek, který byl na konci 20. století sloučen s domem a zastřešen a stal se součástí interiéru. Dvoupatrový podsklepený dům, který je situovaný v řadové zástavbě severní strany Široké ulice. Dům zastřešen sedlovou střechou. Průčelí o třech okenních osách má bohatou fasádu z přelomu pozdního baroka a klasicismu, z konce 18. století (z r. 1789) s barokními prvky, z období přestavby domu. Průčelí domu s bohatou štukovou výzdobou, v nárožích a v parteru armované, je členěno patrovou profilovanou římsou a korunní předsazenou korunní římsou. Parter domu je členěn dvěma obdélnými okenními otvory a dveřním otvorem zakončeným segmentem, nad kterým se uplatňuje oválný medailon. Okna i dveře jsou štukově lemována. Okenní otvory v prvním patře mají bohatě členěnou štukovou šambránu s uchy, s bohatou suprafenestrou nad okny a se složitou štukaturou v podokenním prostoru pod profilovanou podokenní římsou – festony, esovité motivy, kartuše, pilastry, penízky a ornamenty. Střední okno má štukovou profilovanou šambránu, která se ve spodní části rozšiřuje do tvaru pravoúhle zalamujících vykrojených volutových křídel. V podokenním prostoru se v mušli nachází zachovaný letopočet 1790. Okenní otvory ve druhém patře, v původní atice, mají rovněž bohatou štukovou profilovanou šambránu s uchy, pod okny jsou vpadlá rámovaná pole s festony a po stranách jsou polopilastry s volutovými hlavice, girladami a střapci. Středové okno má bohatší šambránu se segmentovým ukončením a v dolní části rozšířenou. Okna osazena v líci fasády, šestitabulková, dvojitá a dvoukřídlá. Dvorní tříosá fasáda je hladká, bez štukových prvků, členěna okenními otvory. Okno v přízemí je zaklenuto polokruhově, ostatní okna obdélná, šestitabulková a osazena v mělké špaletě.