měšťanský dům Čertíkův a bývalý Hotel Slunce

Exteriér: Čertíkův dům: Původní gotický dům je v současné době tvořen čtyřmi nadzemními podlažími a je zastřešen sedlovou taškovou střechou, jejíž sedlo je rovnoběžné s jižní stranou náměstí. Střecha je doplněna jedním poměrně velkým střešním vikýřem se sedlovou střechou a třemi okenními otvory. Hmota tříosé fasády do náměstí je nesena dvojicí gotických, zalomených, bosovaných, arkádových oblouků, zklenutých na střední kamenný pilíř s okosenými hranami. Oba postranní pilíře mají částečně odkrytou kamennou strukturu. Podloubí je zaklenuto třemi poli křížových kleneb. V přízemí jsou zleva umístěny dva pravoúhlé výkladce, vedle nichž byl vpravo odkryt a restaurován pozdně gotický profilovaný portál s lomeným obloukem z období tzv. krásného slohu. Všechny tři okenní osy jsou ve druhém až čtvrtém podlaží osazeny obdélnými, špaletovými, dvojkřídlými okny s vrchní ventilací a členěním na šest tabulek. Podkroví osvětlují nejen jednoduchá čtvercová okna, ale zároveň trojice čtvercových oken umístěných ve střešním vikýři. Okna jsou lemována odstupňovanými, profilovanými šambránami. Ve druhém a třetím podlaží tvoří parapetní výplně kombinace ozdobných geometrických a ornamentálních prvků, zatímco ve čtvrtém podlaží jsou pouhé mohutnější podokenní římsy, nesené dvojicí malých konzol. Prostor nad okny je vyplněn ozdobnými reliéfními prvky, nad kterými je u oken druhého nadzemního podlaží umístěn trojúhelný profilovaný fronton nesený dvěma konzolami. Další dvě podlaží mají nad okny pouze přímou, profilovanou, nadokenní římsu, která je navíc u oken třetího nadzemního podlaží nesena dvojicí konzol. Okna v podkroví jsou lemována jednoduchými šambránami. Plocha fasády je členěna pásovou bosáží a je zakončena okapovou římsou podepřenou plastickými konzolami. Bývalý Hotel Slunce -bývalé čp. 125: Budova bývalého Hotelu Slunce vznikla původně sloučením dvou samostatných gotických domů v průběhu 16. století. Její barokní fasáda byla následkem požáru v roce 1868 nahrazena pozdně klasicistní úpravou, která se udržela do roku 1912, kdy objekt získal moderní secesní vzhled s prvky kubismu. Současná pětipodlažní budova je ze strany do náměstí opatřena podloubím zaklenutým třemi poli křížových kleneb. Sedmiosá hmota fasády dosedá na trojici půlkruhových arkádových oblouků, zklenutých na dva mohutné středové pilíře. Po obou stranách jsou v prízemí osazeny stejně půlkruhově klenuté výkladce a ve středu dispozice probíhá vstupní chodba do obchodní galerie. Všech sedm okenních os je v každém poschodí osazeno obdélnými, dvojkřídlými, šambránovými okny, s vrchní ventilací a členěním na čtyři tabulky. Plochy mezi okny ve druhém nadzemním podlaží vyplňují ozdobné dekorativní prvky, které se ovšem liší od následujících pater. Těm dominují mohutné, trojúhelné, stupňovité nadokenní římsy a netradiční trojúhelné podokenní římsy. Fasáda členěná vertikálními i horizontálními ozdobnými pruhy je stupňovitě zakončena a nad středovou osou v šíři tří oken se tyčí trojúhelný tympanon. Z původní stavby se zachovalo průčelí do náměstí Přemysla Otakara II., klenuté loubí a zaklenuté dva prostory a průchod v severní části přízemí, dále gotická omítka na východní boční zdi v 1. patře. Zbytek parcely je vyplněn novostavbou, která nenese vyšší architektonické kvality. Průčelí obou objektů do Široké ulice je symetricky řešené. Uprostřed je exteriérově odlišená třípodlažní část doplněná obytným atikovým patrem. Tato střední část objektu slouží k obchodním a administrativním účelům. V přízemí je uprostřed umístěn mohutný výkladec, vedle něhož jsou situovány vstupy jak do obchodní pasáže, tak do hotelu, který je součástí objektu. Jedná se o zcela novou budovu, jejíž okna jsou osazena v líci fasády. Z památkového hlediska nenese objekt kromě průčelní části žádné mimořádné hodnoty. Po obou stranách této části objektu jsou nově vystavěny rovněž třípodlažní objekty se střešními vikýři, sloužící k ubytovacím a komerčním účelům.