budova památníku

Zaniklá stavba, nahrazená během modernizace zapuštěnou budovou nové expozice. Původní podoba: Nízká přízemní budova památníku, na vnitřní straně plně prosklena, na venkovní s úzkými vertikálními pásovými okny. Uvnitř jsou nainstalovány památky a dokumenty, vztahující se k heydrichiádě a popravišti na Zámečku. V předsíni jsou autentické fotografie z popraviště a stejný obsah má i figurální keramika, zachycující oběti fašistického řádění v okamžiku popravy. Ve vlastní pamětní síni je umístěna socha ženy (torzo) na soklu, symbolizující utrpení a svojí tváří se obrací ke stěně, na které jsou čtyři kovové desky se jmény obětí a sedm symbolických rukou. Okno je zakryto skleněným panelem s vitráží s motivem zelených listů.