měšťanský dům

Měšťanský dům čp. 143/62 je situován na západní straně České ulice v bezprostřední blízkosti klášterního areálu na Piaristickém náměstí. Dům se nachází v bloku devíti typizovaných domků se shodnými stejnými fasádami i vnitřním členěním, jenž vyrostly hned po požáru v letech 1728 - 1734 na spáleništích několika měšťanských domů. Dům zaujímá celý pozemek. Typizovaný patrový, částečně podsklepený domek, je vystavěn na obdélném půdorysu, zastřešen je sedlovou střechou s okapovou orientací do ulice. Rovina střechy je zakryta pálenými zvlněnými taškami a na obou stranách střechy je prolomena novodobě vystavěnými pultovými vikýři. Uliční průčelí domu, vyrůstající ze soklu, vytvořeného pouze nátěrem na omítce, je vertikálně členěno nárožními bosovanými lizénami, horizontálně pak malovaným soklem, jednoduchou kordonovou římsou a profilovanou římsou korunní. Plocha průčelí je v patře tříosá, symetrická. V ose domu je prolomen dveřní portál s nadsvětlíkem s vloženou provlékanou mříží. Vstup je uzavřen novodobým svlakovým dveřním křídlem do rámové zárubně, osazené do hluboké špalety. Nad vstupem je štukové orámované pole ve tvaru kvadrilobu. Okna jsou dřevěná špaletová, dvoukřídlová, členěná do šesti tabulek, v patře ven a dovnitř otvíravá, v větracím okénkem ve středu pravého křídla, opatřená bílým krycím nátěrem, v přízemí jsou okna pouze dovnitř otvíravá, s hnědým lazurovacím nátěrem. Okno vlevo od vstupu porušuje modul, je širší, segmentově zaklenuté, třídílné, členěné do devíti tabulek. Všechna okna jsou osazena do středně hlubokých špalet a jejich parapety jsou oplechovány. Omítka fasády je hladká, v ploše opatřená lomeně bílým nátěrem, sokl a štukový kvadrilob jsou šedé, ostatní architektonické prvky jsou světle modré. Zadní západní průčelí zcela nestylové, hladké a členěné okenními otvory různých tvarů a velikostí, v různých výškových úrovních. Dvorní průčelí bývalo původně bez oken vzhledem k situování domku při východní hranici dominikánského kláštera. K jejich prolomení došlo až ve 2. pol. 20. století.