měšťanský dům

Měšťanský dům je situován na západní straně České ulice v blízkosti Klášterního areálu na Piaristickém náměstí. Dům se nachází v bloku devíti typizovaných domků se shodnými stejnými fasádami i vnitřním členěním, jenž vyrostly v letech 1728 - 1734 na spáleništích několika měšťanských domů. Jedná se o samostatnou památku, kde památková ochrana se vtahuje na domek s pozemkem. Typizovaný patrový a částečně podsklepený domek v řadové zástavbě je situovaný na obdélném půdorysu a je zastřešen sedlovou střechou. Hřeben střechy je rovnoběžný s ulicí. Ve střešní i dvorní rovině se nacházejí dva nové obdélné vikýře. Uliční průčelí domu je architektonicky jednoduché, v nárožích je členěno armováním a doplněno mírně předstupujícím soklem, jednoduchou patrovou římsou a profilovanou korunní římsou. Plocha průčelí je tříosá, symetrická. V přízemí je ve středu prolomen polokruhový dveřní otvor v kamenném polokruhovém portálu. Uvnitř dvoukřídlé repasované dveře s polokruhovým nadsvětlíkem a s klasicistními prvky. Okenní otvory v přízemí i v patře jsou stejné, jsou ve štukových šambránách a okna v patře jsou doplněna jednoduchou podokenní římsou. Okna v okenních otvorech jsou nová, dvoukřídlá, členěná na šest polí poutcem a jsou osazena v mérné špaletě. Nad vstupem je štukové orámované pole ve tvaru kvadrilobu, ve kterém sjou umístěny hodiny. Štukové pole překrývá patrovou římsu a je částečně porušeno středovým okenním otvorem. Vikýře nové, bez architektonické zajímavosti. Zadní fasáda zcela nestylová, hladká a členěna okenními otvory různých tvarů a velikostí, v různých výškových úrovních. Dvorní průčelí bývalo původně bez oken vzhledem k situování domku při východní hranici dominikánského kláštera. K jejich prolomení došlo až ve 2. pol. 20. století.