měšťanský dům

Měšťanský dům je situován na západní straně České ulice v blízkosti Klášterního areálu na Piaristickém náměstí. Dům se nachází v bloku devíti typizovaných domků se shodnými stejnými fasádami i vnitřním členěním, jenž vyrostly v letech 1728 - 1734 na spáleništích několika měšťanských domů. Dům zaujímá celou parcelu. Za domem se nachází malý dvorek ohraničený ohradní zdí, tento je již mimo rozsah KP. Typizovaný patrový a částečně podsklepený domek v řadové zástavbě je situovaný na obdélném půdorysu a je zastřešen sedlovou střechou. Hřeben střechy je rovnoběžný s ulicí. Ve střešní i dvorní rovině se nacházejí dva obdélné vikýře s pultovou střechou. Za domem se nachází malý vydlážděný dvorek ohraničený ohradní zdí, který není předmětem památkové ochrany. Uliční průčelí domu je architektonicky jednoduché, v nárožích je členěno mírně předstupujícím armováním a doplněno jednoduchou patrovou římsou a profilovanou korunní římsou. Plocha průčelí je tříosá, symetrická. V přízemí je ve středu prolomen pravoúhlý dveřní otvor v profilovaném štukovém ostění. Uvnitř dvoukřídlé repasované dveře s nadsvětlíkem. Okenní otvory čtvercového rozměru v přízemí jsou ve štukových profilovaných šambránách s oplechovaným parapetem. Okna dvoukřídlá, členěna do "T" s pevným poutcem a jsou osazena ve špaletě. Okenní otvory v patře obdélného rozměru jsou ve štukových profilovaných šambránách s oplechovaným parapetem. Okna dvoukřídlá, členěna do "T" s pevným poutcem a jsou osazena ve špaletě. ve spodní části okna jsou situovány kovové ozdobné mřížky pro květiny. Nad vstupem je štukové orámované pole oválného tvaru, ve kterém je umístěno or.č. domu č. 50. Štukové pole překrývá patrovou římsu a částečně překrývá šambránu středového okna. Vikýře s pultovou stříškou bez architektonické zajímavosti. Zadní fasáda zcela nestylová, hladká a členěna okenními otvory různých tvarů a velikostí, v různých výškových úrovních a dveřním otvorem v přízemí. Dvorní průčelí bývalo původně bez oken vzhledem k situování domku při východní hranici dominikánského kláštera. K jejich prolomení došlo až ve 2. pol. 20. století.