měšťanský dům

Měšťanský dům čp. 7 je součástí řadové zástavby domů východně od kostela sv. Mikuláše. Byl postaven ve druhé polovině 16. století na místě hřbitova vyplněním proluky mezi gotickou hřbitovní kaplí a farou. Na první pohled upoutá jeho nově provedená sgrafitová omítka jihozápadního průčelí, jejíž vznik lze dle zachovaného letopočtu klást do roku 1581. Měšťanský dům čp. 7, situovaný v mírném svahu na levém břehu řeky Vltavy, je jednopatrový a zakončený sedlovou střechou s hřebenem orientovaným rovnoběžně s uliční čárou. Střecha je kryta pálenými taškami, na severovýchodní straně je ukotven hladce omítnutý komín se sedlovou stříškou s bobrovkami. Jihozápadní průčelí ke kostelu je kryto novými sgrafity, které zřejmě zcela nekorespondují s původními nálezy. Průčelí je v přízemí i v patře členěno čtyřmi osami, z nichž pouze jedna zcela vpravo v přízemí je vyplněna dveřmi. Jedná se o hlavní vstup do objektu, který je pravoúhlý, vyplněný novými, historizujícími, dřevěnými, kazetovými dveřmi s proskleným třítabulkovým nadsvětlíkem. Nad dveřmi se nachází mohutná profilovaná římsa. Všechna okna tohoto průčelí jsou obdélná, dvojitá, dvoukřídlá, členěná na šest tabulek a osazená v mělké špaletě. Dvě okna zleva v patře neodpovídají svému původnímu umístění a formátu, jak o tom svědčí sgrafita. Krajní okno je posunuto více vlevo, a druhé okno zleva zde patrně původně neexistovalo. Třetí okno zleva je v horní části lemováno rozděleným letopočtem 1581, který zřejmě odkazuje na rok výstavby. Pod letopočtem je ve sgrafitu provedena dekorace loukoťového kola ve formě pozitivu a negativu. V přízemí je mezi druhým a třetím oknem zleva pole s třemi různě velkými pětilistými růžemi. Všechny otvory průčelí jsou lemovány hlazenou paspartou. Pod prvním levým přízemním oknem se nachází kamenné okosené ostění štěrbinového okna, zřejmě gotického původu, které je buď pozůstatkem starší stavby, anebo odkazuje na původní podsklepení objektu. Severovýchodní dvorní průčelí je oproti jihozápadnímu pouze hladce štukově omítnuté. Je členěné lehce rytým lizénovým rámem. Fasáda je šestiosá, přičemž třetí osu zleva vyplňují v obou podlažích dveře a zbylé osy jsou okenní. Všechna okna jsou osazena v líci fasády, jsou členěna čtyřtabulkovým rastrem a vyskytují se ve dvou velikostech. Okolo oken i dveří probíhají malované pasparty. Průčelí je ozvláštněno porticem, předsazeným před vstupní dveře a neseným čtyřmi pilíři. Kruhový oblouk nad vstupem je podepřen dvojicí štíhlých sloupů s jemnou hlavicí. Nad porticem se na ploché střeše nachází balkón, jehož zábradlí je tvořeno čtyřmi pilířky s kovanou výplní. Před porticem je umístěno schodiště tvořené železobetonovou deskou a stupni z PZD desek a parapetní zídkou z cihelného zdiva. Přestože má porticus novodobou konstrukci a nachází se na památkově nechráněné parcele (poz. parc. č. 4), je součástí nemovité kulturní památky.