měšťanský dům

Měšťanský dům čp. 12 je součástí zástavby několika domů jihovýchodním směrem od kostela sv. Mikuláše. Jedná se o přízemní objekt obdélného půdorysu, který je zakončen sedlovou střechou, jejíž jihozápadní část je doplněna polovalbou. Střecha je kryta pálenými taškami. Na jihovýchodní straně střechy je prolomeno střešní okno, zhruba uprostřed hřebenu je vsazen komín. Do ulice ústí jihozápadní štítová zeď, která je v přízemí trojosá. Levou osu představují vstupní, dřevěná, dvojkřídlá vrata, zakončená stlačeným obloukem. Nad obloukem je umístěn klenák, v němž je vymalováno číslo popisné 12. Zbylé dvě osy v přízemí vyplňují okna osazená v líci fasády, která jsou dvojkřídlá, ven otvíravá a členěná šestitabulkovým rastrem. Nad střední okenní osou je v úrovni podkroví prolomen dveřní otvor, osazený dvojkřídlými dřevěnými vraty svlakové konstrukce a s ozdobně prolomeným otvorem uprostřed každého křídla. Fasáda tohoto uličního průčelí je hladce štukově omítnuta, je členěna soklem s hrubší omítkou a lizénovým rámem, který lehce vystupuje z celkové plochy fasády. Také jihovýchodní zeď, která je z poloviny viditelná z ulice, je hladce štukově omítnuta a prolomena jedním okenním otvorem stejného typu jako na uličním průčelí, osazeným v líci fasády. Dvorní fasáda nevykazuje žádné výraznější architektonické hodnoty. Jedná se o hladkou štukovou fasádu, která je dvouosá a k níž přiléhá zděný přístavek s předsíní, na nějž se památková ochrana nevztahuje. Okna na dvorní straně jsou osazena ve špaletě, některá jsou dvojkřídlá, respektive jednoduchá a jednokřídlá.