kostel sv. Jiljí

Jednolodní podélná, orientovaná stavba farního kostela má obdélnou plochostropou loď, která se otvírá půlkruhovým vítězným obloukem do čtvercového kněžiště. K němu na severní straně přiléhá obdélná sakristie. Před západním průčelím je přistavěna dvoupatrová hranolovitá věž. Nároží stavby jsou armovány velkými přitesanými kvádry z červeného pískovce. Zevně je stavba omítnutá, pod opadanou omítkou je místy patrné zdivo z lomového kamene. V jižní straně lodi jsou vsazeny dva reliéfy z červeného kamene s postavou zápasícího muže s drakem a s postavou muže se svitkem. Věž prolamují úzká střílnová okna, v nejvyšším patře okna obdélná, půlkruhem uzavřená. Okna stejného typu osvětlují i loď a kněžiště. Ve stěně závěru je patrné na vnitřní straně úzké, vysoké polokruhem uzavřené románské okno, zazděné, v silně se rozšiřující špaletě. Nad vchodem je ve věži letopočet 1692.