měšťanský dům

Měšťanský dům se rozprostírá na půdorysu písmene L, přičemž krátké boční křídlo vzniklo pravděpodobně později. Toto křídlo je jednopatrové, zatímco hlavní obytná část je přízemní s velkým podkrovním prostorem. Obě kolmo na sebe dosedající části jsou zakončeny sedlovou střechou krytou pálenými taškami. Střecha má na obou stranách značné přesahy, a to dokonce i ve vrcholu průčelního štítu. Ten je po obvodu lemován ozdobně vyřezávanou lištou. Jihovýchodní štítové uliční průčelí je v přízemí prolomeno třemi okenními otvory a jedním dveřním, zatímco v podkroví jsou pouze dvě okna. Všechna průčelní okna jsou stejného typu, tedy obdélná, špaletová, dvoukřídlá, šestitabulková, osazená v líci fasády s ven otvíravými vnějšími křídly. Zcela vpravo v přízemí jsou prolomena velká vstupní vrata, vyplněná dřevěnými, dvoukřídlými vraty točnicové konstrukce. Zhruba ve dvou třetinách výšky je v každém křídle malé čtvercové okénko. Jihozápadní průčelí domu netvoří jednu linii, neboť směrem k severu z něj vystupuje boční křídlo. Zeď přední obytné části je prolomena jedním oknem shodného typu s okny jihovýchodního průčelí. Krátké boční křídlo je v obou podlažích dvouosé. Okna v přízemí jsou obdélná a osazená v líci fasády, avšak levé okno je rozměrově menší a členěné na čtyři tabulky, zatímco pravé okno má šestitabulkové členění. Okna v patře jsou osazena ve špaletě, rovněž jsou dvojitá, dvoukřídlá a vnější křídla ven otvíravá. Stejné okno se nachází i v jihovýchodní stěně křídla. Ze severozápadu těsně na dům navazuje hospodářské stavení, které ovšem dosahuje pouze do úrovně prvního patra, takže štítová zeď je viditelná. Je prolomena jedním dveřním a jedním okenním otvorem, které ovšem nejsou v jedné vertikální linii. Kolem dveří probíhá na obě strany zídka o malinko vyšší než jsou dveře, která je kryta jednou řadou, respektive dvěma řadami pálených tašek. Nade dveřmi je tato zídka segmentově zaklenutá. Lehce napravo nade dveřmi je v líci fasády osazeno šestitabulkové špaletové okno. Přízemní hospodářské stavení navazuje ze severozápadu na obytný dům. Je postavené ze smíšeného zdiva na půdorysu obdélníka a zakončeno rovnou střechou, která funguje jako terasa. Terasa je novodobě vydlážděna, ze severovýchodní strany je ohraničena dřevěným plaňkovým plotem, zatímco na severo- a jihozápadě je ohraničena zdí. Severovýchodní zeď objektu je neomítnuta a porostlá břečťanem. Zhruba v polovině je prolomena značně velkým vstupním otvorem, v jehož kamenném ostění nejsou osazena žádná vrata.