venkovský dům

Venkovský dům městského typu je situován uprostřed obce, podél hlavní komunikace do Blatné a Písku. Dům se nachází na území městské památkové zóny Sedlice. Vstupní průčelí je orientováno k jihu a je tvořeno štítem obytného stavení s navazující bránou. Venkovský dům je tvořen obytným stavením se sedlovou střechou na obdélném půdorysu a na něj navazují chlévy, které byly zmodernizovány na obytnou část. Zadní část chlévů byla zbořena a v části těsně u chlévů se dnes nachází otevřený přístřešek s pultovou střechou, ve kterém se dochovaly původní segmentové klenby do traverz. Na průčelí navazuje brána, která je tvořena dvoukřídlovými vraty mezi štítem obytného stavení a zděným pilířem. Dvoukřídlá vrata nejsou předmětem památkové ochrany. Za domem je situována prostorná zahrada, v ní stodola a v přední části dvora u silnice drobný hospodářský objekt, jenž nejsou předmětem památkové ochrany. Venkovský dům slouží k rekreaci.