panský dům (zájezdní hostinec)

Objekt se nachází na území městské památkové zóny Sedlice. Bývalý panský Šternberský dům čp. 140 je situován uprostřed obce, v JV koutu náměstí T. G. Masaryka, podél hlavní komunikace do Blatné a Písku. Panský dům - hostinec se nachází v řadové zástavbě domů. Hlavní průčelí je orientováno k západu do náměstí a je tvořeno podélnou fasádou patrového hostince s navazující vjezdovou branou, s polokruhovým vjezdem. Památková ochrana se vztahuje na vlastní patrovou budovu hostince s mansardovou střechou a na vjezdovou bránu na severní straně a na pozemek st.parc.č. 75/1. Patrový přístavek s terasou u východní fasády je novodobým prvkem a nevztahuje se na něj památková ochrana. Ve dvoře jsou nové přístavky, přístřešky, budovy, bazény, ohradní zdi, na které se nevztahuje památková ochrana. Dům slouží jako restaurace v přízemí a v patře jsou pokoje pro ubytování.