socha sv. Jana Nepomuckého

Socha sv. Jana Nepomuckého měří na výšku 180 cm, na šířku 77 cm a do hloubky 55 cm. Je vytesána z mušlového vápence, některé části na hlavě jsou doplněny jemnozrnným pískovcem. Socha stojí na profilovaném vydutém soklu se zasekanými zrcadly ze tří stran. Světec zaujímá pozici v mírném pokleku na levé noze na oblacích a pravou nohu má mírně pokrčenou. Celá postava je lehce esovitě prohnuta a hlava se sklání k pohledu diváka. Světec přidržuje oběma rukama na hrudi krucifix, který je diagonálně orientován. Postava je oděna v typickém kanovnickém rouchu, spodní vrstvu tvoří dlouhá černá klerika, přes níž má na sobě bílou rochetu s ozdobnou zlacenou krajkovou bordurou. Rochetu, která postavě sahá zhruba ke kolenům, překrývá krátký kožešinový pláštík se střapci - tzv. almuce. Místo čtyřrohého biretu má světec kolem hlavy svatozář s pěti hvězdami. Z ikonografického hlediska postrádá světec palmovou ratolest jakožto symbol mučednictví a vítězství. Soklová architektura se skládá ze spodního žulového profilovaného postamentu s kosenými hranami, ze žulové středové vyduté části s plasticky zasekanými zrcadly na všech čtyřech stranách a z horní žulové profilované krycí desky. Na této desce se po pravé straně sochy nachází kovový čep a na druhé straně čtverhranný otvor, na kterých byli s největší pravděpodobností kdysi umístěni putti, držící chybějící atributy světce (biret a palmetu). Ve třech zasekaných zrcadlech střední části jsou tři nápisy: na levé straně "CS", na zadní straně "V. D. K. Vibertragen 1811" a na pravé straně "A: D 1767". Celkové rozměry jsou: výška 177 cm, šířka 160 cm a hloubka 113 cm. Soklovou architekturu obepínají tři schodišťové stupně. První z nich se skládá z kamenných chodníkových obrubníků a betonové vystýlky a další dva z obrubníků větších rozměrů. V rozích jsou zpevněné nově zhotovenými kovovými sponami.