sousoší Nejsvětější Trojice

Samostatně stojící pískovcová skulptura vysoká cca 4, 8 m. Plint tvoří dva stupně na obdélném půdoryse se segmentově vydutou čelní hranou. Střed sokl čelní plochy je mírně segmentově vypjatý a odsazený s rytým nápisem „Ke CtI sWata trogICe tobI/srDCe/Me gest hotoWI/Z nákladů Franze Walaucha“. Sokl ukončuje převodka. Navazující postament má segmentově vypouklou čelní plochu a rozšířenou patku. Na patce je zahloubené obdélné, horizontálně orientované zrcadlo s konkávně zaoblenými rohy. zbytek dříku nese rovněž zrcadlo, ve kterém je reliéf třičtvrtě postav Sv. Anny vyučující P. Marii. Nad skupinou je na pozadí vavřínového věnce rozvěšená rouška. Po stranách postamenu jsou volutová křídla s volutami dovnitř stočenými, doplněnými o lístky. Boční plocha mezi volutami je mírně odsazená, z čela zdobená vodorovnými kanelami, ze strany na levé volutě monogramem IHS a na pravé MARIA. Postament završuje římsa, složená ze dvou částí. Dolní s oblounem se nad čelní plochou zdvihá v segmentovém oblouku, horní, profilovaná podbrádkou a podvalem se vzpíná do nízkého oslího hřbetu s dvěma protilehlými volutami ve vrcholu. Na nízkém plintu je ve výšce cca 2, 2 m uložen konický pilíř s konvexně vydutou čelní plochou. S volutovou patkou, oddělenou od dříku prstencem a volutovou hlavicí. Na čelní ploše je reliéfní postava sv. Františka obráceného vlevo ke stolku s lebkou, držící v levé ruce kříž. Po stranách pilíře na římse nad volutovými křídli spočívali dva modlící se andílci, kteří jsou v současnosti zcizení. Na pilíři je ve výšce cca 3, 5 m skupina Nejsvětější Trojice v tradičním pojetí. Na oblacích sedí Bůh Otec s tiárou, kolem hlavy má zlacenou oválnou svatozář s plechovými paprsky a drží mezi koleny v rukách ramena krucifixu. Pod patou kříže je holubice s rozepjatými křídly.