kovárna

Samostatně stojící přízemní objekt bývalé kovárny s patrovým rizalitem umístěným v jedené třetině celkové délky. Stojí na zhruba obdélném půdoryse o délce cca 23 m a šířce 7 m. Nad bočními křídly je okapově orientovaná valbová střecha, rizalit má sedlovou, štítově orientovanou střechu. Střechu kryje eternit ve dvou barvách. Jižní křídlo zaujímají chlévy, severní je obytné. Budova je postavená před statek č. p. 35, s nímž byla v minulosti majetkově spojená. Průčelí obytného křídla je členěno třemi osami otvorů ve fasádě. V první a třetí jsou novodobá kastlová trojdílná okna, v prostřední jsou vstupní dveře. Rizalit rytmizují dvě okenní osy vyplněné dvoudílnými okny. Omítka je hladká, bílá. Dispozici domu tvoří příčný trojtrakt. V prostře leží úzká síň, přes kterou se vlevo vstupuje do světnice a vpravo do světničky. Vnitřní prostory jsou opatřené trámovým stropem s prkenným záklopem. V severozápadním koutě světnice je zachovaný kachlový sporách z obvyklých hladkých bílých kachlů a troubovým nástavcem. Dvouramenné točité schodiště s dřevěnými stupni zpřístupňuje patro v rizalitu, které je rozděleno na zadní neosvětlenou část nad kovárnou a přední část nad loubím. Do zadní části je vezděná příčka, oddělující díl plochy na komoru, propojenou s půdou nad chlévním křídlem. Podkroví nad obytným křídlem je přístupné žebříkovým schodištěm. V přízemí rizalitu je kovářská dílna, se zachovanou zděnou kovářskou výhní, nesenou třemi arkádami. Prostor kovárny je sklenutý dvěma plackami na příčný pas. Do sklípku pod zadní polovinou světnice vedou při severní zdi schody, překryté dřevěným poklopem. Sklípek je nízký, sklenutý kamennou valenou klenbou. Před prostorem kovárny je pod rizalitem loubí, nesené válcovými pískovcovými pilíři s hranolovými patkami a toskánskými hlavicemi. Oblouky jsou segmentové, stlačené, prostor sklenutý dvěma poli pruských placek na středový pas. Chlévní křídlo je podélně rozděleno. Zadní část je zaklenutá dvěma poli segmentových kleneb do ocelového nosníku. Přední část není zastropená a je přes ni přístupná malá půda a komora v patře rizalitu. V této části se zachovala původní kordonová římsa štítového průčelí, která dokazuje, pozdější výstavbu chlévů.