měšťanský dům

Měšťanský dům čp. 26 je vystavěn na obdélné parcele a v současné době je domem nárožním, protože objekt, který kdysi stával západně od něho, byl zbourán. Popisovaný dům má jedno patro a sedlovou střechu krytou taškami a hřeben rovnoběžný s uliční čárou. V interiéru je dům úrovňově nevyrovnaný, což se promítá i do nestejně vysoko umístěných okenních otvorů uličního průčelí. Při popisu rozčleníme průčelí na západní a východní část. Západní část je v obou podlažích dvouosá, přičemž levé přízemní okénko je pouze odvětrávací, zatímco pravé je větší, obdélné, špaletové, dvoukřídlé s členěním do kříže. Okna v patře jsou rozměrově větší, ale také obdélná, špaletová, dvoukřídlá a s členěním do kříže. Okolo oken navíc probíhají lehce z omítky vystupující ploché šambrány. Východní část průčelí je v přízemí dvouosá, zatímco v patře tříosá. Lehce východně od středové osy domu je umístěn segmentově zaklenutý vchod do průjezdu, který je vyplněn dřevěnými, dvoukřídlými vraty rámové konstrukce, s prosklenou horní třetinou. Okno v přízemí a stejně i okna v patře jsou téměř čtvercová, avšak nestylová, dvoukřídlá, špaletová, bez větší architektonické zajímavosti. Okna v patře mají mezi sebou nepravidelné rozestupy a jsou osazena výše než okna v patře západní části průčelí. Plocha fasády je horizontálně členěna pouze soklem a je zakončena profilovanou korunní římsou. Je dost pravděpodobné, že kdysi byla fasáda členěna lizénovým rámem, jehož náznaky lze dosud na fasádě spatřit. Západní štítová zeď domu je v úrovni patra prolomena dvěma obdélnými okny, která jsou špaletová, dvoukřídlá a členěná do kříže. Původní fasáda dvorního severního průčelí není téměř viditelná, s výjimkou přízemí, neboť je zcela nově obložená dřevem. Před průčelní zeď předstupuje novodobě vytvořená dřevěná konstrukce pavlače, která je z dvora přístupná po dřevěném žebříkovém schodišti. V přízemí jsou prolomena velká průjezdová vrata, dřevěná, dvojkřídlá, architektonicky nezajímavá, rámové konstrukce a v horní třetině prosklená.