boží muka

Pilířková boží muka stojící na hranici okresu Tábor a Písek při hlavní silnici I/33 nedaleko od silničního mostu přes říčku Smutnou u Srlína. Zděná pilířková boží muka. Pozemek není předmětem ochrany. Zděná pilířková boží muka na čtvercovém půdorysu 105 x 105 cm, hlavním výklenkem orientovány k jihu. Hranolové těleso božích muk ze smíšeného zdiva stojí na mírně rozšířeném nízkém soklu, připojeném prostým zkosením. Tělo božích muk hladce omítané, v horní polovině jižní, východní a západní stěny jsou v ose prolomeny ploché obdélné výklenky, ve východním výklenku je druhotně umístěn dřevěný rám pro obraz. Výzdoba výklenků zanikla, vzhledem k jejich hloubce mohly být jejich výzdobou nejspíše obrazy dnes neznámé podoby. Severní stěna hladká, bez výklenku. Hmotu božích muk ukončuje vysoká dvojstupňová obdélná římsa. Na římsu navazuje nižší téměř krychlová nástavba členěná na jižní, východní a západní straně půlkruhovou nikou, respektive konchou. Nástavbu ukončuje vysazená trojstupňová obdélná římsa, nesoucí nízkou jehlancovou oplechovanou střechu. Z vrcholu střechy vyrůstá malý krychlový kamenný soklík ohraničený přesahujícími zaoblenými římsami. Z plochy stěn soklu vystupuje reliéfní „diamantové“ pole. Do soklu je zasazen plochý dvouramenný kříž.