komenda

Bývalá komenda řádu Křížovníků s červenou hvězdou. Klášter byl založen Přemyslem Otakarem II. v letech 1266–1270. Po požáru města byla komenda a kostel spojeny s městským špitálem. Budova kláštera byla původně přistavěná k vnitřní městské hradební zdi. Současný objekt je barokní budova ze 17. století přestavěná v 18. století a po asanaci historického jádra města byla upravena jako internát a později zde byla vestavěna restaurace. Bývalá komenda je jednopatrová budova o 18. osách s hlubokým středním rizalitem, ve kterém je z uliční strany vchod s kamenným ostěním, naddveřní římsou a erbem řádu. V mezipatře rizalitu jsou v bočních stěnách a vedle erbu malá čtvercová okna s kamenným ostěním a obdobná jsou i v bočních stěnách v přízemí. Rizalit je zastřešen valbovou střechou, jejíž hřeben je nižší než hřeben sedlové střechy celé uliční fronty. Rizalit na severní (dvorní) straně je širší, má tři osy. Fasáda do Křížovnické ulice je hladká. Šambrány oken mají jen nepatrně vystupující profilované okraje. Dvorní fasáda má obdobnou úpravu, pouze přízemí a patro odděluje mělká, plochá, štuková římsa. V části, kde je restaurace jsou přízemní okna do dvora velká oblouková a z ulice jsou vstupní dveře s nadsvětlíkem, které mají kamenné ostění. Západní křídlo tvořené hradbou navazuje na Čertovu věž.