usedlost

Venkovská usedlost čp. 4 se nachází ve středu obce Skaličany, podél hlavní středové komunikace Blatná - Myštice. Dvouštítové vstupní průčelí je orientováno k jihu, k přilehlé hlavní komunikaci. Areál venkovské usedlosti je tvořen obytným stavením s navazujícícmi chlévy a kolnou na východní straně dvora. Západní strana dvora je od jihu tvořena špýcharem s navazujícími klenutými stájemi. Dále na západní straně dvora se nachází samostatně stojící zděná hospodářská budova a torzo obvodových stěn kolny, jenž nejsou předmětem památkové ochrany. Dvůr na části západní strany je ohraničen kamenným tarasem se zděnou nadezdívkou. Na jihu je dvůr uzavřen mezi obytným stavením a špýcharem vjezdovou bránou a brankou. Dvůr býval na severu uzavřen roubenou stodolou s doškovou krytinou, která neexistuje již od roku 1973. Dnes není dvůr na severu uzavřen, volně přechází v navazující pozemky, zahrady. Zbývající plocha dvora na východní straně je ohraničena pletivem, které je bez památkové ochrany.