kaple sv. Vavřince

Na SV okraji vsi Sloučín se nachází kaple sv. Vavřince. Zděná stavba na obdélném půdorysu s rovným závěrem, orientovaná k východu. Vstupní západní průčelí vymezují široké hladké nárožní lizeny. Ve středu stěny je prolomen stlačený valený vstup s kolmými špaletami, uzavřený na vnitřním líci jednokřídlými dveřmi, v horní polovině vertikální příčky. Vstup bez ostění, hladký lichoběžníkový hlavní klenák spojený s profilovanou korunní římsou krytou taškami. Zpoza římsy vyrůstá mírně převýšený volutový štít rámovaný hladkým štukovým rámem, při dolním okraji širokým, půlkruhové zakončení rámované profilovanou římsou vyrůstající z krátké římsy. Plochu vrcholu zdobí zbytky štukového maltézského kříže. Ve středu štítu štukový rámeček s letopočtem 1849. Boční stěna zachovává členění průčelí nárožními lizenami a profilovanou podstřešní římsou. Stěna hladká bez otvorů. Stěna závěru je rovněž jen vymezena nárožními lizenami a přetrženou korunní římsou pouze v šíři lizen. Plochu mezi okraji říms spojuje mělký štukový pás. Trojúhelníkový štít rámovaný profilovanou obvodovou římsou. Sedlová střecha krytá dvojitě kladenými taškami, tašky kryjí i hranu štítu. Vysoký hladce omítaný sokl vyrovnává nerovnost terénu.