socha sv. Floriána

Socha sv. Floriána je situována na západní straně náměstí obce Stádlec, před frontou domů, na okraji komunikace. Socha je umístěna na hranolovém, trojdílném podstavci, zakončeném patkou a profilovanou římsou. Spodní žulová část nese na stranách vytesaný motiv obdélníku se zkosenými, projmutými rohy. Střední, výrazně zúžená část je z pískovce, se spodní částí odsazenou profilací na přední, (pohledové) straně je plastický motiv čabraky. Na bočních stranách jsou ornamentální obrazce. Socha je v mírně podživotní velikosti, oděná do rozevlátého roucha. Postava světce je pootočena kontrapostem levé nohy. Mladistvá bezvousá tvář s bolestným výrazem je pootočena vzhůru. Je oděný jako římský voják, levou rukou vylévá malé vědro s vodou, v pravé drží, korouhev s křížem. Datace: kol. r. 1740, výška cca 110 cm.