měšťanský dům

Měšťanský dům čp. 164 se nachází v severozápadní části městské památkové rezervace České Budějovice. Je umístěn v západní frontě domů v Panské ulici. Jedná se o jednopatrový dům s pozdně klasicistním průčelím. Zadním stěnou směřuje dům do Mlýnské ulice. Exteriér: Měšťanský dům čp. 164 se nachází na hloubkově situované, obdélné parcele. Hlavním průčelím je obrácen do Panské ulice, zadní průčelí směřuje do Mlýnské ulice. Objekt zastřešují dvě sedlové střechy s hřebeny rovnoběžnými s ulicemi Panská a Mlýnská. Střechy jsou o různých výškových úrovních, vyšší zastřešuje přední část domu (u Panské ulice), doplňují ji tři arkýře. Dům je jednopatrový, nepodsklepený. Hlavní průčelí má pozdně klasicistní podobu. Souměrně členěná fasáda má velmi jednoduchou podobu. Přízemí po levé straně prolamuje dveřní otvor s půlkruhovým obloukem, který je osazen dřevěnými dvoukřídlími vraty. Na líci jsou vrata rámová s členěním ve tvaru paprskovitého slunce v celé ploše, na rubu svlaková. Vrata jsou uchyceny pomocí horizontálního a šikmého kování na trnech. Vpravo od vrat jsou tři šestitabulková okna osazená ve špaletě. Tato okna jsou opatřena jednoduchými štukovými šambránami. Přízemí je od patra oddělené profilovanou kordonovou římsou. Patro člení čtyři okna, která jsou opět dvoukřídlá, šestitabulková a osazená ve špaletě. Doplňují je mírně profilované štukové šambrány a profilované podokenní římsy. Patro ukončuje bohatě profilovaná korunní římsa. Zadní průčelí (v Mlýnské ulici) je hladce omítnuté. V přízemí jej člení pravoúhlé dveře s nadsvětlíkem a jedno okno, oboje opatřené dřevěnými okenicemi. V patře se nachází dvě dvojice sdružených oken. Jedná se o šestitabulková novodobá okna, která jsou osazena za líc fasády. Patro ukončuje výrazně profilovaná korunní římsa.