pomník padlým

Jedná se o pomník padlým v první světové válce. Pomník se nachází na stráni nad silnicí (směr České Budějovice) západně od hřbitova sv. Václava, v roce 1918 jej vytvořil Antonín Bílek. Pomník se nachází vpravo od hlavního vchodu na hřbitov u sv. Václava, odkud vede k pomníku úzká dlážděná cestička. Jedná se o kamenný pomník obdélného půdorysu, který se skládá z hranolového podstavce se sochou, zábradlí a krátkého schodiště. Hranolový podstavec má ve spodní části širší sokl, podstavec je profilovaný a směrem vzhůru se mírně zužuje. Do západní stěny podstavce, směrem k silnici, je zasazena deska s nápisem "PADLÝM A ZEMŘELÝM HRDINŮM SVĚTOVÉ VÁLKY ČERVENÝ KŘÍŽ VE STRAKONICÍCH". Na podstavci je umístěna kamenná postava klečícího muže. Muž je umístěn čelem k ulici (směrem na západ). Pravou rukou se opírá o zem, levá ruka leží na prsou. Muž má vousy a vlasy k ramenům. Oblečen je v nařaseném rouchu, přes pravé rameno má přehozený nařasený plášť. Zpod pláště vyčnívá část levé nohy. Pravděpodobně se jedná o postavu Krista v mírně podživotní velikosti. Podstavec se sochou je ze tří stran obehnán nízkým kamenným zábradlím, v přední části k němu vedou dva kamenné schodištní stupně.