dům

Měšťanský dům čp. 45 se nachází v jižní frontě domů Velkého náměstí. Spolu se sousedním domem čp. 44 je situován cca 1,5 metru pod úrovní dnešní ulice a sestupuje se k němu po několika schodech. Spolu s domem čp. 44 tvoří jednu nemovitou kulturní památku, tzv. Papežovy domy. Název nesou po zámožném měšťanu - staviteli Gustavu Papežovi a patří mezi nejstarší měšťanské domy. Dům čp. 45 je do náměstí obrácen patrovým tříosým průčelím z poloviny 18. století. Dům je umístěn ve svahu, směrem do náměstí je dvoupatrové křídlo se sedlovou střechou s hřebenem rovnoběžným s ulicí, na něj navazuje krátký spojovací trakt, který má sedlovou střechu kolmou k střeše předního křídla. Zadní dvoupatrové křídlo je umístěno o patro níže než přední křídlo a je zastřešeno opět sedlovou střechou s hřebenem rovnoběžným s ulicí. Dům je částečně podsklepen, většina sklepních prostor přístupných z domu však zasahuje pod sousední parcelu, která není součástí nemovité kulturní památky. Uliční průčelí je tříosé s nesymetricky rozmístěnými okny. Přízemí je pod úrovní ulice, je opatřeno nízkým soklem, po levé straně ho prolamuje segmentový vstup v jednoduchém štukovém portálu s štukovým vrcholovým klenákem. Dveře jsou dvoukřídlé, dřevěné. Na pravé straně přízemí je okno francouzské typu, okolo okna jednoduchá štuková šambrána. Šestitabulkové okno je umístěno v mělké špaletě. V ploše šambrán jsou ukotveny dřevěné okenice. V patře jsou tři okna, dvě jsou umístěna v těsné blízkosti v pravé části. Jsou opatřena stejnými šambránami jako okno v přízemí, okna jsou v mělkých špaletách, jsou šestitabulková. Průčelí ukončuje profilovaná korunní římsa. Ve střešní rovině se v levé části nachází menší vikíř s valbovou stříškou. Zadní průčelí se dvakrát zalamuje. Pravá část průčelí (zadní křídlo) je v přízemí prolomena malým segmenovým vstupem a dvěma okny, v patře se nachází tři nesymetricky rozmístěná okna. Všechny okna jsou umístěna ve špaletách a doplněna jednoduchou štukovou šambránou. Zbytek fasády je hladký, pod střechou ji ukončuje korunní profilovaná římsa. Střešní rovinu prolamují tři vikíře s valbovou stříškou. Nalevo od zadního křídla se průčelí zalamuje a začíná spojovací trakt, který má v přízemí valený záklenek, ve kterém jsou umístěny pravoúhlé jednokřídlé dveře. Při levém rohu na budovu navazuje přízemní přístavek, který není předmětem památkové ochrany. V patře jsou tři okna, nad nimi štít s dřevěným obložením a okny.