kostel sv. Ondřeje

Kostel najdeme při SV okraji historického jádra ve vyvýšené poloze nad řekou Teplou. Od kostela sv. Máři Magdalény je vzdálený tak 0,5 km cca severním směrem. Současně je kostel umístěný v linii zástavby Ondřejské ulice. Z větší dálky se kostel částečně pohledově uplatňuje od J a JZ. Objekt je založený do terénního zlomu, který přerušuje strmý svah klesající zhruba od V k Z. Současně ještě terén klesá od S k J. Při patě zdiva se rozvíjí po obvodě betonový chodníček. Podél západního průčelí přístavku je větší plocha zpevněná řezanými kamennými deskami. Kolem V a SV zdi je odsušovací vzduchová dutina. Od zdiva terén klesá k jihu a na ostatní strany je zhruba vodorovný. Po S a Z straně kostela se nalézá bývalý hřbitov. Dnes zde ještě najdeme několik pomníků, vzrostlé listnaté stromy a různé keře. Těsně před východním průčelím kostela ulice a za ní zástavba. Obytný dům se nachází také v blízkosti jižního průčelí. Dále od objektu terén klesá k Z a J a na ostatní strany více či méně stoupá. Dispozice - Kostel není orientovaný podle světových stran. Podélná osa probíhá zhruba ve směru JZ-SV s presbytářem na SZ straně (pro zjednodušení popisu se uvažuje podélná osa S-J). Loď s presbytářem tvoří při pohledu zvenku celek sjednocený půdorysně i výškově. Trojboký závěr presbytáře je nepravidelný (všechny strany jsou cca stejně dlouhé, ale k podélným zdem jsou připojeny pod různě velkým úhlem). V interiéru není od lodi presbytář také nijak oddělený. Podkruchtí je vyděleno příčnou stěnou prolomenou pouze v úrovni přízemí arkádami. V JV rohu podkruchtí vede schodiště do patra a v JZ rohu je ještě vyčleněná malá komora. prostor bývalé kruchty je rozdělený příčkami na několik místností (záchody a komůrky). V JZ místnosti je ve stropu poklop pro výlez do půdy. Po celé délce západní fasády lodi je přístavek obdélného půdorysu. Vzhledem k terénní situaci má úroveň podlahy o podlaží níže než loď (v podstatě suterén). Nad střední částí dispozice je nadstavěno ještě jedno patro, které plní funkci sakristie. Sakristie je přístupná z interiéru kostela i ze spodního podlaží přístavku. Loď s presbytářem - Společná nižší sedlová střecha je ukončena na západě pozvolnou valbou. Nad stěnami závěru jsou valby. Námětky se pohledově téměř neuplatňují. Krytina střechy je prejzová. Nejsou žádné vikýře. V jižní části střechy osmiboká věžička. Plášť chrání obklad z měděného plechu. V lucerně jsou na výšku obdélné otvory s půlkruhovými záklenky. V patě otvorů je průběžná jednoduchá římska. Podobná římska ukončuje plášť lucerny. Stříška věžičky je cibulová s projmutým náběhem. Krytina je z měděného plechu. Na hrotnici se nachází makovice. Sokl není v tomto případě proveden. Po celém obvodě stavby je zděná desková římsa. Tato římsa je vyložená z cihel a kamenných bloků. Jednodušší je také maltový profil. Na jižní straně je římsa shora oplechovaná. Omítky fasád jsou štukové a bez plastického členění. V malé plošce východní stěny (při JV nároží) je odkrytá starší vrstva omítky s pekovaným povrchem. V jižních nárožích na několika místech je obnaženo zdivo. Patrné jsou zde cihly a kámen (asi také žula). Jižní štít je nízký trojúhelný. V patě je neodsazený a nahoře je ukončený v rovině krytiny. Zdivo pokrývá hladká omítka. Ramena provází římsový pás (profilace stejná jako u korunní římsy). Ve vrcholu je osazený odstupněný čtyřboký kamenný pilířek. Za štítem je provedeno sedlo připojené na severu k valbě hlavní střechy. V ose jižní fasády se nachází pravoúhlý portál. Omítkové ostění provází lištová šambrána s uchy. Na čele ostění je ještě mírný ústupek po obvodě. Dveře jsou dřevěné dvoukřídlové rámové se svisle kladenou lištovou výplní. Závěsy jsou pásové (2. polovina 20. století). Ve střední části východní stěny se nachází vysoké okno s mírně deformovaným půlkruhovým záklenkem. Omítnuté ostění provází po obvodě mělká pravoúhlá drážka. Železný dělený je zdejší rám. Výplň sestává z neprůhledných tabulí skla (2. polovina 20. století). Blíže okrajům téže stěny je malé kruhové okno. Ostění je zděné. Je zde dřevěný rám s plechovými žaluziemi (2. polovina 20. století). Ve středním závěru je vysoké okno s mírně stlačeným záklenkem. Z osy stěny je okno posunuté k západu. Ostění je omítnuté. Před tím vším je širší mělká špaleta s nestejně rozevřenými boky. Je zde rovněž dělený železný rám. Zasklení je neprůhledné (2. polovina 20. století). Stejně řešené okno se nachází ještě v SZ stěně závěru presbytáře a v severní polovině západní stěny lodi. Výplně jsou shodné. Kruchta je přisvětlená od jihu poměrně velkým termálním oknem. nachází se zde zděné ostění. Okolo je profilovaná lištová šambrána. Parapetní římsa. Paprskovitě dělený rám je ze železných „T“ profilů (možná 1. polovina 20. století). Po délce východní stěny nevysoko nad terénem se nachází několik čtvercových větracích otvorů. Z JV nároží lodi vyčnívá ve výšce kolem 1 m nad terénem deskový žulový blok. Čelo má v půdorysu opracované do oblouku. Z líce severní stěny závěru presbytáře mírně vyčnívá asi pískovcový kvádr s vyrytým letopočtem 1596. Kvádr je umístěný ve spodní části zdi. O severní stěnu závěru presbytáře je opřená náhrobní deska. K SZ stěně závěru presbytáře je přistavěný pomník. Přístavek - Pultová střecha o nižším sklonu je spádovaná k západu. Ve střední části je přerušená nástavbou a na J i S je ukončena valbou. Nevýrazné jsou námětky. Je zde užita prejzová krytina. Střecha je bez vikýřů. Sokl zde není proveden. Po obvodě se nachází zděná desková korunní římsa s jednodušším štukovým profilem. V rozsahu nástavby je shora krytá prejzy. Pod lokálně porušenou omítkou jsou vidět v římse cihly a kamenné bloky. Zdivo stěn pokrývají štukové omítky. Plastické členění ovšem postrádají. Pouze ve střední partii západní stěny je provedená ryskami v omítce pásová rustika. V západní fasádě jsou symetricky rozmístěny 3 obdélné vstupy s nadsvětlíkem. Ostění je zděné s plochou vrstvenou šambránou. Dřevěné dveře jsou z větší části prosklené (novodobé). Před nimi se nachází ozdobná mříž (novodobá). V nadsvětlíku je dřevěný dělený rám (2. polovina 20. století). Před ním je také novodobá mříž. Okna zde nejsou provedena. Při severní stěně je umístěný pomník. Nástavba (sakristie) – nízká sedlová střecha s prejzy. Korunní římsa je zděná desková. Je zde jednoduchá profilace. Římsa přechází i na západní stěnu, kde je shora oplechovaná. Omítky jsou štukové. Na západní fasádě je provedena jednoduchá podokenní římsa, zalomená krátce i na boční stěny. Modelovaná je ve štuku. Zděný štít je v patě neodsazený a nahoře je ukončený pod krytinou. Je zde hladce omítnutý. Obvod štítu provází vyložený deskový pás. V ploše je kruhové okénko s omítnutým ostěním. Toto okénko je asi bez výplně. Na západě se nachází termální okno se zděným ostěním. Je zde také profilovaná lištová šambrána. Jakožto dřevěný dělený rám (2. polovina 20. století).