hrobka rodiny Antona Baselta

Oproti Köhlerově hrobce o něco menší budova, orientovaná vstupem v kratší stěně k chodníčku k jihu a přisazená k druhé vnitřní dělící zdi hřbitova logicky zády, tj. kratší protilehlou štítovou stěnou. Od hřbitovní kaple ji odděluje jen chodník a jedno zaniklé hrobové místo. Půdorysně ji vymezuje jen její fundament soklu, nepatří k ní žádná přidružená travnatá plocha. Jde o jen mírně obdélnou, spíše převýšenou stavbu, zakončenou křížovou střechou. Nárožní pilastry jsou nadezděné do fiál. Objekt se otvírá ve štítovém průčelí lomeným vstupem a na bocích rovněž lomeně zaklenutými sdruženými okny, zezadu je uzavřený. Hrobka má jednu místnost a pod ní patrně podzemní pohřební komoru, kterou lze předpokládat pod ležatým náhrobním kamenem. Stěny jsou vyzděné z plných cihel, což je patrné pod narušenou omítkou jak z exteriéru, tak i v interiéru. Záklenky jsou zděné - u vstupního portálu standardně (s tektonickým předsunutím), u sdružených oken překvapivě přečnělkovou klenbou. Vzhledem k doposud funkční střeše i dochované klenbě interiéru je konstrukce krovu skrytá, jde však s jistotou o dřevěný krov hambalkový. Iluzivní klášterní klenba bez žeber (podle dobové zvyklosti jistě vyvěšená z krovu) je ze železobetonové skořepiny. To je čitelné v místě jejího drobného narušení nad severovýchodním koutem, kde jsou vidět armovací dráty resp. kovová síť. Čelní stěna je zevnitř vylehčena dvěma urnovými nikami (urna vlevo chybí) zakončenými konchou, nad nimi je při vrcholu stěny v závěru prostoru rozepřen segmentový baldachýn, jde zřejmě podle propsaných spár o kamenný záklenek. Mezi nikami jsou dochované fotografické portréty Franzisky, Antona a Josefy Baseltových, pod fotografiemi je umístěna mramorová deska s daty narození (pouze rok), nicméně celé datum úmrtí je uvedeno pouze u Franzisky, u Antona a Josefy je předtesán pouze začátek letopočtu (19..), ale skutečné datum úmrtí chybí. Je otázkou, proč k dopsání nedošlo. Nápisy zleva: Franziska Baselt (nar. v Bílině 1846, zem. 27. března 1906), Anton Baselt (nar. v Bělé pod Bezdězem 1850, zem. 19..), Josefa Baselt (nar. v Bělé pod Bezdězem 1849, zem. 19..). Pod jmény s datací je nápis „Aus Nichts sind wir entstanden, daher müssen wir zu Staub werden“ (volně „Prach jsi a v prach se obrátíš“). Budova je celá omítaná, bez obkladů. Štukové jsou veškeré detaily (tektonizace jemnými římsami, poupata, secesní čabraky v místech hlavic pilastrů). Datace i nápis na východní straně je rovněž na omítce, avšak ne reliéfně, snad barvou, proto již skoro nečitelný. Fiály s křížovou kytkou a poupětem jsou betonové, v rozlomení severovýchodní fiály je vidět výztužná kovová tyč. Pouze šikmé parapety a části soklu pod nimi jsou kryté pálenými bobrovkami (na soklu žlutozelené barvy). Střecha je krytá shodně bobrovkami kladenými jednoduše. Narušena je jen lokálně, např, v místě zaatikového žlabu při jihozápadním nároží. Dešťová voda je odsud odváděna průrazy atikou drobným kruhovým profilem z dílců skládaného svodu (snad olověného?), svody již z větší části chybí. Mírné větrání střešní dutiny zajišťují čtyři šestilisté plechové rozetky na štítech. Dochované jsou dveře dřevěné dvojkřídlé, i okna - ocelová - vysazovací rámečky na obrtlíky v dřevěném rámu. Ozdobné mříže oken, prosklených částí dveří i dveřního lomeného nadsvětlíku jsou z nýtované tyčoviny.