výklenková kaple Nejsvětější Trojice

Výklenková kaple Nejsvětější Trojice je situována u řeky Volyňky, JZ směrem od města Strakonice. Památková ochrana se vztahuje na kapli bez pozemku. Jedná se o zděnou kapličku na obdélném půdorysu, která je situována ve velmi svažitém terénu. Kaple dosedá na předsazený sokl, stěny hladké bez štukových profilací. V přední stěně je prolomena nika se sedlovým ukončením. Nika má rovný, mírně předsazený parapet. V nice je obraz v dřevěném rámu (zřejmě vyobrazení Nejsvět. Trojice - špatně čitelný). Kaple je ukončena profilovanou předszaenou římsou, jejíž koruna je kryta prejzy. Kaple vrcholí selskobarokním štítekm se sedlovým štítovým nástavcem, který dosedá na štukovou římsu sedlového profilu. Koruna štítového nástavce je kryta prejzy. Ve vrcholu štítu se nacházel kovový kříž, dnes pouze torzo svislého ramene.