pomník F. L. Čelakovského

Pomník nejvýznamnějšího rodáka města Strakonic, básníka F. L. Čelakovského je situován západním směrem od hradu Strakonice, zhruba 0.5-1 km. Pomník se nachází ve spodní lesnaté stráni podél řeky Otavy, v území zvaném Podskalí. Celistvost tohoto krásného území narušila železnice, která zde byla vybudována v roce 1867. Kolem pomníku vede naučná stezka Podskalí. Památková ochrana se vztahuje na pomník bez pozemku. Na žulovém neopracovaném podstavci zhruba hranolového tvaru je básníkova busta z bílého krkonošského mramoru. Čelakovský je zde pojat velmi mladě, jako student, v dobové vestě s uvázaným motýlkem kolem krku a v dobově odpovídajícím účesu. Na podstavci je vyryt nápis: Fr. L. Čelakovský.