kostel sv. Petra a Pavla

Orientovaná jednolodní podélná stavba s lodí obdélného půdorysu, s odsazeným čtvercovým presbyteriářem, k jehož S zdi přiléhá přízemní obdélná sakristie a k jižní straně obdélný přístavek. V ose západního průčelí předstupuje nízkým pravoúhlým rizalitem hranolová věž s jehlancovou osmibokou střechou. Přízemí stavby má po obvodu kvádrovou rustiku a je vymezeno kordonovou profilovanou římsou. Hladké fasády stavby jsou členěny lesénovými rámy s obloučkovým vlysem. Z bočních fasád lodi vystupují dva přízemní pilíře, ve třech polích je prolomena vždy jedna dvojice vysokých oken půlkruhově zaklenutých. Presbytář osvětlen dvěma protilehlými okny, sakristie třemi, přístavek čtyřmi okny s obloukovým záklenkem. Dominantním prvkem západního průčelí je vstupní portiku krytý sedlovou stříškou, která je nesena dvěma sloupy s krychlovými hlavicemi, zdobenými jetelovým křížem a vegetabilními ornamenty. Sloupy jsou posazeny na soklech čtvercového půdorysu. Sedlový portál s kamenným profilovaným ostěním, nad rovným nadpražím půlkruhový tympanon s malbou: mezi liliemi polopostava žehnajícího Krista. Vstup uzavřen dvoukřídlými dřevěnými dveřmi. Po stranách portálu dvě okenní osy s úzkými okny zasazenými ve špaletě a s obloukovým záklenkem. Fasáda věže je horizontálně členěna profilovanými kordonovými římsami a samostatným lesénovým rámem s obloučkovým vlysem. V prvním patře vysoké okno s obloukovým záklenkem, nad ním okénko stejného tvaru, jako okénka v přízemí. Po pravé i levé straně vysokého okna po dvou úzkých, půlkruhově zaklenutých oknech. Ve zvonicovém patře dvojice oken s půlkruhovými záklenky, nad nimi zasazeny kruhové hodinové ciferníky. V S koutě mezi věží a lodí vřetenové kamenné schodiště na kůr a do věže. V Z části severní fasády pravoúhlý portál do věže, ve V části pravoúhlý portál do sakristie. Ve vrcholu trojúhelného frontonu pravoúhlého závěru presbytáře sanktusník na krakorcích. Zvonicové patro přístupno dřevěným schodištěm. Hlavní loď zaklenuta třemi pruskými plackami mezi pasy, spočívajícími na přízedních pilířích s římsovými hlavicemi. Kněžiště je od lodi odděleno triumfálním obloukem, který je zdůrazněn příporami a zaklenuto plackou. V západní části lodi kruchta s plnou zděnou poprsní, která je nesena dvěma románskými sloupy, dvěma třičtvrtě spoupy a čtyřmi polosloupy. Podlaha je tvořena kombinací čtvercových pískovcových a břidlicových dlaždic 63 x 63 cm. Ve věži tři novodobé zvony, věžní hodiny z r. 1878, varhany od Jana Tučka z Kutné Hory z r. 1907. Interiér kostela zdobí nástěnné malby: malované ornamentální dekorace; v klenbě (na modrém podkladu aplikace pozlacených hvězd) figurální výjevy v iluzivních rámech ve tvaru čtyřlístku. V klenbě lodi: Korunování Panny Marie (u presbytáře), Předání klíčů sv. Petrovi (ve středním poli) a Kristus utišující bouři (nad kruchtou). Kolem ústředního výjevu v každém poli klenby medailony s polopostavami apoštolů. V klenbě kněžiště téma Obrácení sv. Pavla. V klenebním pásu mezi presbytářem a lodí jsou znázorněni církevní Otcové a ve vrcholu beránek s křížem. Meziklenební pasy lodi dekorovány medailony s poprsími a hlavičkami andílků. Ve vítězném oblouku námět Zvěstování – Panna Marie a anděl s lilií (na bocích oblouku) a postava Boha Otce (ve vrcholu). Původní interiérové malby jsou z r. 1883, presbytář byl nově vymalován v r. 1899 (Gustav Přeček z Olomouce). Krov: ležatá stolice se středovým sloupkem. Materiál: smíšené zdivo ( kámen a cihla ), hladká vápenná omítka, krytina – břidlice, plech, dlažba – šachovnice pískovec a břidlice 63 x 63 cm.