kostel sv. Máří Magdalény

Loď s kaplemi a emporami. Centrální prostor – střecha má tvar kupole s lucernou. Krytina z pásů měděného plechu. Lucerna je v půdorysu oválná se zděným a hladce omítnutým pláštěm. Střecha je kuželová a lehce projmutá. Krytina je z měděného plechu. Na hrotnici je makovice a ozdoba ve tvaru hvězdy. Římsa je zděná se složitějším štukovým profilem. Obvod pláště člení pilastry. Mají výrazně předsazený sokl ukončený šikmou projmutou ploškou. Hlavice jsou čabrakové s oválným terčem v ploše. Dříky jsou protaženy až do římsy. Interiér je přisvětlený osmi na výšku obdélnými okny s odsazenými cca půlkruhovými záklenky. Ostění je omítnuté. Nad okny jsou prostřídané segmentové a záclonovité suprafenestry. Všechny suprafenstry jsou navzájem propojené a uskočené v místech pilastrů. Pod okenními římsami jsou plastická pole posunutá od záklenků. Uprostřed pole je spouštěný k záklenku klenák. Dřevěný rám je dělený křížem (asi 2. polovina 20. století). Sokl se neuplatňuje. Korunní římsa je výrazně vyložená, zděná a ve štuku složitě modelovaná. Omítky fasád jsou štukové. Na každém volném úseku fasády při okrajích jsou lisény. Nahoře jsou spojené vodorovným pásem, který je ale posunutý od korunní římsy. Pás zvýrazňuje jemně profilovaná římska zakrytá shora plechovou okapničkou. Po obvodě 4 okna (Z, V, S a J); na výšku jsou oválná s hlubokým omítnutým ostěním. Výrazná šambrána v dolních rozích pravoúhle zalomená s uchy. Nahoře se nad okny zvedá spojující pás lisén včetně římsky. Vysoký vrstvený vrcholový klenák zasahuje do spodní části profilu korunní římsy. Po stranách klenáku jsou volutky. Dřevěný rám je dělený v ploše křížem. Zasklení tvoří šestihranné tabulky spojované olověnými pásky (patrně novodobý). SZ část s kruchtou – sedlová střecha je ukončena valbou. Před stěnami věží jsou nižší sedla. Krytina je z měděného plechu. Několik vikýřků je ve tvaru volského oka. Na volném SZ průčelí je vysoký sokl s ústupkem v horní části. Sokl je ukončený profilovanou patkou. Korunní římsa je ve stejné úrovni jako na centrální části. profilace se nemění. Shora je krytá plechem. V místě půdorysných zlomů fasády jsou pilastry. Osazené jsou na průběžnou římsku položenou ve výšce kolem 2 m nad soklem. Soklíky pilastrů mají profilovanou patku. Hlavice jsou volutové s květinovými závěsy a rozetkou uprostřed. Nad hlavicemi je průběžný pás vlysu. Nad soklem je provedena plastická obdélná zrcadla. V postranních dílech průčelí jsou vysoké výklenky půlkruhové půdorysu. Zakončené konchou s páskem v patě. Parapetní římska. Pod i nad výklenkem jsou plastická zrcadla. Nad korunní římsou je nízký trojúhelný tympanon, lemovaný bohatě profilovaným pásem (obdoba římsy). Shora je oplechovaný. Uprostřed je velká kartuše se závitnicemi a listovými festony. Za tympanonem je vlastní štít, který má vysokou obdélnou základnu se soklem a ukončující ve štuku modelovanou římskou. V půdorysu je základna zvlněná podle průčelí. Po délce je několik lisén, kolem nichž je uskočený sokl i římska. Horní plocha základny je chráněna plechem. Nad středem základny vyrůstá volutový štítek, ukončený vodorovně se segmentovým zvednutím uprostřed. V patě je soklík. Ramena provází profilovaný pás. V ploše jsou plastická vrstvená pole. Ve vrcholu je kovaná ozdoba s paprsky. Po stranách štítku jsou osazeny na základně kamenné vázovité ozdoby. Uprostřed je portál se segmentovým záklenkem. Kamenné ostění se soklíky provází vnější lišta. Po stranách jsou nakoso postavené hranolové příložky rozšířené v horní části. Na vodorovných okrajích záclonovité supraporty jsou osazena segmentová křídla s volutami. Pod suprafenstrou je listová kartuše se závitnicemi a andílčí hlavičkou uprostřed. Pod okraji suprafenestry jsou volutové konzolky osazené na příložky. Dveře jsou dřevěné rámové dvoukřídlové. Křídla jsou pobitá plechem a páskovou mřížovinou s rozetkami. Závěsy jsou ozdobné křížové (2. pol.18. stol. ?). Před nimi je velké schodiště. Pískovcové stupně vytváří cca půlkruhové segmenty. V patře je nad portálem vysoké okno na kruchtu. Půlkruhový záklenek je v patách odsazený. Vrstvená šambrána. Pod okraji jsou segmentové suprafenstry, volutové konzolky s rostlinným dekorem a střapci. Pod středem římsy jsou kartuše s květinovými závěsy. Rám je dvojitý. Vnější je dělený z pásového železa. Na zasklení je do olova malba s náboženským výjevem (na zasklení je let. 886). Vnitřní rám je dřevěný dělený (asi 2. polovina 20. století). Střední JZ kaple s emporou – valbová střecha je s krátkým hřebenem při kopuli. Plocha valby je mírně vypouklá. Měděný plech slouží jako krytina. Několik drobných volských ok s oplechovanými čely je na střeše. Vysoký předsazený sokl je v horní části odsazený, ukončený oblounovou patkou. Obložení soklu je provedeno ze žulových bloků. Korunní římsa je položena ve stejné úrovni jako na centrální části. Profilace se nemění. Na JZ shora je oplechovaná. Omítky jsou štukové. Při okrajích čelní (JZ) fasády jsou pilastry. Soklíky s oblounovou patkou jsou založené na průběžné římsce situované ve výšce kolem 2 m nad soklem. Hlavice mají voluty se spuštěnými květinovými závěsy. Uprostřed spojnice volut je rozetka. Nad hlavicemi je průběžný pás vlysu, který navazuje na římsku pláště centrálního prostoru. Dříky pilastrů jsou protaženy až do korunní římsy. Na bočních fasádách a v zaoblených nárožích jsou lisénové rámy. Čelní fasáda je zakončena segmentovým frontonem provázeným po obvodě pásem profilovaným podobně jako korunní římsa. Shora je zakrytý přetaženým střešním pláštěm. V ose JZ fasády je portál se segmentovým záklenkem. Žulové ostění má soklíky a vnější lištu. Po stranách stojek jsou plastické příložky. Záclonovitá supraporta s přímými okraji. Pod reliéfní kartuše je zdobená lístky a volutkami. Ve vrcholu je andílčí hlavička. Dveře jsou dřevěné dvoukřídlové. Plochy jsou oplechované s mřížovým rastrem z pásků a ozdobnými terčíky (barokní?). Předložené kamenné schodiště s obloukově zakřivenými stupni. Nad portálem je v úrovni patra vysoké okno s odsazeným půlkruhovým záklenkem. Ostění je zděné. Vrstvená šambrána je doplněna v dolních rozích střapci. Segmentová suprafenestra je profilovaná ve štuku. Spodní pás suprafenestry ve střední části je přerušený. Pod okraji římsy jsou na šambráně ploché hlavice s píšťalami a kruhovými terčíky. Pod středem římsy je mušlovitá kartuše a po stranách jsou květinové závěsy. Nad suprafenestrou je ploché vrstvené pole, zasahující do korunní římsy. Dělený rám je z pásového železa. Zasklení je do olova – šestihrany a figurální malovaný obraz (1. pol. 20. st.?). Střední SV kaple s emporou – je řešena dtto JZ kaple. Pouze před portálem není vzhledem k terénu tak velké schodiště. Severní kaple s emporami – pultová střecha je krytá pásy z měděného plechu. Sokl je mírně předsazený a obložený žulovými bloky. Korunní římsa je zděná o deskovém základu. Jednodušší maltový profil. Nad jedním z oken patra je římsa obloukově zvednutá. Omítky fasád jsou štukové. Průčelí je rozděleno lisénami na 3 pole. V krajním levém poli jsou lisény nahoře spojené pásem doplněným štukovou římsou (tvoří podložku korunní římse). Při věži koutová liséna není. V levém poli je na výšku obdélný výklenek. V půdorysu je asi půlkruhový, zakončený konchou s páskem v patě. Pásek je dotažený až k lisénám. Pod i nad výklenkem jsou plastické odsazené pole. Z horního pole je zalomený k vrcholu výklenku klenák. V přízemí jsou 2 okna do kaplí. Levé je na výšku oválné s omítnutým ostěním. Hrana ostění je jemně seříznutá. Dřevěný rám je rozdělený křížem. Zasklení je ze šestihranů do olova (asi 2. polovina 20. století); Před ním je voštinová mříž. Pod i nad oknem jsou odsazená plastická zrcadla s vysazenými klenáčky ve vrcholech okna. Pravé okno na výšku je obdélné se segmentovým záklenkem. Zděné ostění provází lištová šambrána s uchy. Dřevěný rám dělí kříž. Šestihrany do olova (nejspíše novodobý). Je zde voštinová mříž. V patře jsou na empory 2 okna ve stejných osách. Levé je na výšku obdélné s cca půlkruhovým záklenkem. Kvůli výše položenému záklenku byla zvednutá korunní římsa. Ostění je zděné. Pod parapetní deskou je lištová šambrána s uchy. Dřevěný rám je stejný jako u oken v přízemí. Pravé okno je na výšku obdélné. Pod okraji vodorovného překladu jsou konzolky s odsazeným čtvrtvýžlabkem. Lištová šambrána je s uchy, rám je stejný. V soklu je ležatě obdélný větrací otvor ze suterénu. Ostění je obloženo kvádry. V líci je voštinová mříž. Západní kaple s emporami – řešení je stejné jako u severních kaplí. Navíc je zde ve střední části vstup do suterénu. Žulové stojky ostění jsou nečleněné. Dveře jsou dřevěné oplechované. Plochu zdobí mřížový rastr z pásků a rozetky (asi novodobé). Nad vstupem je ležatý obdélný větrací otvor uzavřený mřížkou. Východní kaple s emporami a schodištěm – pultová střecha s valbou na JV. Krytina je měděný plech. Sokl je mírně předsazený a po výšce jednou odsazený (na části). Režný líc je vyskládaný ze žulových kvádrů. Korunní římsa je ve stejné úrovni jako na severních kaplích. Zděná s deskovým základem a jednodušší profilací. Nad jedním z oken je vyšším obloukem zvednutá. Zdivo pokrývá štuková omítka. Průčelí je po délce rozděleno lisénami na 4 pole. V krajních polích jsou lisény spojené pod římsou pásem doplněným římsou. Rozmístění a detaily řešení oken a plastické výzdoby jsou stejné jako u severních kaplí (v krajním pravém poli koncha, ve druhém v přízemí oválné okno a ve třetím v přízemí okno se segmentovým záklenkem). Rámy oken a mříže jsou stejné. Na JV straně jsou po výšce 3 na výšku obdélná okénka ústící na schodiště. Ostění je omítnuté. Dřevěné rámy jsou se zasklením šestihrany do olova (asi 2. pol 20.st). Ve spodních dvou oknech voštinová mříž. Jižní kaple s emporami a schodištěm – je dtto jako u V kaple. Uprostřed délky JZ fasády je v soklu nízký větrací otvor s mřížkou. Presbytář - sedlová střecha je s valbou nad závěrem. Valba je po délce lehce zvlněná v návaznosti na průběh obvodové zdi. Krytina je z pásů měděného plechu. Je zde několik volských ok. Při JV okraji hřebene je šestiboký sanktusník. Plášť chrání obklad z měděného plechu. V patě lucerny je římska a pod ní v plochách vpadlá pole s vykrojenými rohy. Zvukové otvory mají stlačený záklenek provázený oblou lištou. Ve vrcholu je klenák a ve cviklech jsou jsou vpadlá pole. Lucerna končí profilovanou římskou. Stříška má tvar helmice na vyšším komolém náběhu. Krytina je z měděného plechu. Ve střešních plochách jsou mělké vykrajované vpadliny. Ve vrcholu je makovice a kříž. Sokl je mírně předsazený ze žulových bloků. Po výšce jednou uskočený (na části). Korunní římsa plynule přechází z lodi se zachováním výškové úrovně i profilace. Obíhá celý vnější obvod. Fasády jsou hladce omítnuté. Na každé straně jsou 2 lisénové rámy různé šířky. Horní pásy rámů jsou posunuté od koruny a zvýrazněné v ploše a jemně modelovanou římskou zakrytou shora plechem (přechází také z lodi). Interiér je osvětlený dvěma okny (JZ a SV strana). Mají jednodušší kasulový tvar. Za lehce zešikmenou špaletou jsou redukované kolmé omítnuté ostění. Vrstvená šambrána. Horní části záklenků narušují pás lisénového rámu. V patkách záklenků jsou na lšambráně čabrakové konzolky s oválným terčem. Dřevěný rám dělí kříž. Výplň je z šestihranných čoček do olova (asi 2. polovina 20. století). V ploše zaoblení jižního nároží po výšce 5 na výšku obdélných okének na schodiště do půdy. Ostění je omítnuté. Dřevěný rám je se zasklením šestihrany do olova (asi novodobý). Ve spodních dvou okénkách je voštinová mříž. Severní věž - zastřešena je celkem subtilní cibulovou bání podloženou vyšším komolým náběhem. Nahoře báň přechází v osmibokou lucernu. V patě je oblá lišta. V plášti lucerny jsou vpadlá pole s vyžlabenými rohy. Na výšku jsou obdélná zvuková okna s půlkruhovým záklenkem. V patách záklenků jsou římsky a ve vrcholu klenáky. V úrovni parapetních desek je průběžná římska. Plášť lucerny končí deskovou římskou. Stříška je jehlancová na obráceném komolém podstavci. Ve vrcholu je makovice s křížem. Krytina i obložení pláště lucerny jsou z měděného plechu. Vysoký sokl je sestavěný ze žulových kvádrů. V horní části je jednou uskočený. Patka je profilovaná oblounem. Korunní římsa je zděná o deskovém základu. Složitější je zde štuková profilace. Ve střední části stěn je římsa přerušena. Omítky jsou štukové. Na fasády přechází z lodi korunní římsa jako kordonová, která rozděluje věž na 2 přibližně stejné etáže. Profilace římsy se nemění. Shora je římsa oplechovaná. Ve spodní etáži při nárožích pilastry. Řešené jsou shodně jako na SZ průčelí lodi. Nechybí zde ani horní spojující pás vlysu. Soklíky a hlavice pilastrů jsou zalomeny přes nároží. V ploše zkosených nároží jsou mělce vpadlá obdélná pole a nad soklem je velká plastická obdélná zrcadla. Horní etáž začíná soklem s oblounovou patkou. V úrovni parapetních desek zvonových oken je průběžná římska, na níž jsou založeny pilastry situované opět při nárožích. Soklíky sousedních pilastrů jsou propojené přes nároží a ukončené oblou patkou. Hlavice mají volutky, píšťaly, rostlinný štukový ornament a rozetku uprostřed. Dříky pilastrů dole pokračují až ke kordonové římse a nahoře jsou protaženy až do římsy korunní. Každá fasáda je završena segmentovým nízkým tympanonem provázeným složitě profilovaným pásem. Na SV v úrovni přízemí je obdélný vstup s hladkým pískovcovým ostěním. Dveře jsou dřevěné oplechované. Plochu zdobí pásková mřížovina s terčíky (asi novodobé). Předložené je kamenné schodiště s tyčovým zábradlím. V přízemí je na stejné straně cca čtvercové okno s omítnutým ostěním. Dřevěný rám je dělený křížem. Zasklení je ze šestihranů do olova (asi 2. polovina 20. století). Před tím vším je voštinová mříž. V 1. patře na SV a SZ je vyšší okno s odsazeným půlkruhovým záklenkem. Šambrána se soklíky a uchy s volutkami. V parapetu je plastické pole, uprostřed jehož vykrajované spodní strany je střapec a volutka po stranách. Pod záclonovitou suprafenstrou je vrstvené pole. Dřevěný rám dělí v ploše kříž. Výplň ze šestihranných tabulek do olova (nejspíše 2. polovina 20. století). Ve 2. patře na SV a JV je ležatě oválné okno se zděným ostěním; dřevěný rám (asi novodobý). Třetí patro je osvětleno z každé strany vysokým oknem s odsazeným cca půlkruhovým záklenkem. Vrstvená šambrána se soklíky a uchy. Vysoký vrstvený klenák podepírá segmentovou suprafensetru zatočenou při okrajích do volut. Mezi šambránou a římsou je plastické spojující pole. Dřevěný rám je dělený křížem. Výplň je z prkenných žaluzií (nejspíše 2. polovina 20. století). V posledním podlaží je na každé straně plechový ciferník zasahující částečně do tympanonu. Nad ciferníkem je mušle se závitnicemi a květinovým střapcem uprostřed. Na JZ nahrazený ciferník ležatě oválným oknem s omítnutým ostěním. Dřevěný rám (patrně novodobý). Západní věž - řešena je stejně jako věž severní. Vstup do přízemí zde ale bohužel není (ve struktuře kvádrového zdiva je patrná jeho zazdívka). Sakristie - sedlová střecha se třemi valbami na JV straně. Měděný plech tvoří povrch střechy. Lehce předsazený sokl je provedený ze žulových bloků. Po obvodě je zděná korunní římsa o deskovém základu. Složitější je maltový profil. Na stěnách je štuková omítka. Všechny fasády člení uzavřený lisénový rám. Lisény jsou u presbytáře mírně posunuté od rohu. Na JZ straně je pravoúhlý vstup. Hladké žulové ostění je zde. Dveře jsou dvojité. Vnější dveře jsou dřevěné svlakové s plechovým obložením. Zdobná mřížovina z pásků a rozetky (asi 2. polovina 20. století) jsou na místě. V přízemí je v každé stěně jedno na výšku obdélné okno (nepočítáme zkosené nároží). Omítnuté ostění je se šambránou. Dřevěný rám je rozdělený křížem. Zasklení je ze šestihranných tabulek spojovaných olověnými pásky (nespíše 2. polovina 20. století). Před tím vším je voštinová mříž. V patře 3 okna je umístěná symetricky nad spodními, na výšku obdélná, lemovaná vrstvenou šambránou s uchy v horních rozích. Rámy a mříže stejné jako u oken v přízemí.