brána slepá - pravá s 3 bustami imperátorů

Romantická zahradní architektura umístěná jako jedna z dvojice shodných staveb v zahradě bohaté předměstské vily. Architektura průčelí má podobu edikuly, prostorově zvýrazněné půdorysným natočením obou boků k divákovi. Po bocích ji vymezují svazkové pilastry vyrůstající z kamenného odstupněného soklu, opatřené stylizovanými antikizujícími hlavicemi. Pilastry nesou nad úseky hladkého vlysu bohatě profilovanou barokní římsu, konvexkonkávně vzedmutou a nad výrazným klenákem stočenou do podoby dvou vstřícných volut. Stavba využívá prostředků barokní iluze, na poměrně plochém průčelí zobrazuje iluzívní průhled do nitra sloupového pavilonu - jakési lodžie, jejíž polozřícenou klenbou je vidět průhled do nebe a prorůstající úponky rostlin. Na podlaze je zobrazena iluzívní kamenná kašna, průhled mezi sloupy do krajiny zakrývají jakési závěsy. Průhled rámuje portál se stlačenou archivoltou, napodobující hrubý kámen, vytvořený z hrubého štěrku a valounů vsazovaných hustě do malty.Plochu pod římsou a po bocích portálu zdobí barokní girlandy štukových květů. Mohutnou římsu stavby shora kryje prejzová krytina. Na římse jsou po bocích a uprostřed umístěny na stylobatech tři barokní poprsí imperátorů (levý je jen torzem bez hlavy.