měšťanský dům

Patrový dům v řadové zástavbě západní strany České ulice se nachází ve středu města České Budějovice a na území městské památkové rezervace. Dům se nachází na protáhlé parcele a je tvořen vlastním domem s loubím do ulice. Dům zaujímá celý pozemek. Za domem se nacházející malý úzký dvoreček a zadní dům s pavlačí již náležejí k sousední parcele. Jedná se o měšťanský řadový dům se zachovalým loubím na obdélném půdoyrsu a je zastřešen sedlovou střechou, která je kryta taškami. Uliční průčelí je hladké, bez profilací a o třech okenních osách v patře. Parter je otevřen dvěma stlačenými polokruhovými arkádami loubí dosedajícími na středový hranolový pilíř s římsovou hlavicí a na postraní polopilíře s římsovou hlavicí. Pilíře dosedají na rozšířenou patku. Přízemí je prolomeno zleva dveřním otvorem se segmentovým ukončením do bývalého průjezdu. Klasicistní dveře jsou dvoukřídlé s proskleným nadsvětlíkem. Vpravo je nový výkladec s dveřmi a oknem. Parter domu je ukončen kordónovou předsazenou římsou. Plocha patra je prolomena třemi okenními otvory ve štukových šambránách s nadokenní římsou. Okno dvoukrídlé, šestitabulkové s poutcem a osazeno ve špaletě. Průčelí je ukončeno mohutnou předsazenou profilovanou římsou. Dvorní fasáda zcela hladká, nestylová, s předsazeným balkónem s kovovým zábradlím v patře. Fasáda je členěna okenními novými otvory širších rozměrů a dveřním otvorem v přízemí s luxfery. Podloubí je zaklenuto dvěma atypickými poli křížové klenby s hřebínky. Chodník v části podloubí před průjezdem je vydlážděn z kamenných desek a zbývající část je z kamenných historických kostek.