dům U zeleného stromu

Velký řadový dvoupatrový částečně podsklepený dům s plochou střechou krytou plechem a průčelím do náměstí zakončeným rovnou atikou. Dům stojí na původně dvou úzkých velmi protáhlých parcelách, později spojených a ve 20. stol. příčně předělených. Průčelí je symetrické, v přízemí je ve středu půlkruhově zaklenutý portál vedoucí do průjezdu, po stranách jsou prosklené výkladce obchodů. Patra jsou oddělena od přízemí zdvojenou kordónovou římsou, mají 7 okenních os (3 + 1 + 3). Fasáda byla v 60. letech 20. stol. upravena, zachována zůstala korunní římsa se širokým vlysem zdobeným štukovými reliéfy. Okna mají pozměněný tvar blížící se čtverci, jsou dvoukřídlá, bez šambrán. Mezi okny jsou přes obě patra lizény. Dispozice je hloubkový trojtrakt, ve středním traktu je valeně klenutá síň s průjezdem do dvora, po pravé straně síně je schodiště do patra a do sklepa. Pravý (severní) trakt tvoří dvě velké klenuté místnosti za sebou, na ně navazuje suterénní místnost pod dvorním křídlem. Přední místnost má klenbu klášterní s výsečemi, zadní klenbu valenou a místnost pod dvorním křídlem má tři pole plackové klenby do pasů. Levý (jižní) trakt je rozdělen na velkou plochostropou přední místnost a za ní dvě užší místnosti klenuté valeně, z nichž severní místnost zřejmě byla černou kuchyní. V patře jsou plochostropé místnosti, dispozice navazuje na přízemí, avšak místnosti jsou předěleny dodatečnými příčkami. 2. patro je novodobé, zřízené v 60. letech 20. stol. s využitím slepého patra na původní fasádě, dispozici tvoří 3 byty. Schodiště do pater je novodobé. Sklepy jsou kamenné, valeně klenuté, dvojí: pod severním traktem jedna větší místnost příčně položená, pod jižním a středním traktem tři menší prostory vzájemně propojené, přístupné ze dvora. Na severní straně dvora navazuje na hlavní objekt dvoupatrové dvorní křídlo, kromě výše zmíněného zahloubeného prostoru, který sloužil jako sklad palírny, jsou ostatní části novodobé, plochostropé.