kaple sv. Jana Křtitele

Ve středu obce Třešovice, na návsi je situována návesní kaple sv. Jana Křtitele. Zděná stavba na obdélném půdorysu, kolmý závěr půlkruhově vyklenutý. Průčelí má dvoustupňový štít oddělený římsami krytými prejzy. Nad segmentovým vstupem oválné okno. Boční stěny a závěr připojeny odsazeným zaobleným nárožím. Stěny členěny lizenovými rámy a poli hrubé omítky. V bočních stěnách stlačeně zaklenuté okno. Střecha sedlová, nad závěrem půlkuželová, ze středu hřebene vyrůstá oplechovaná hranolová zvonice s jehlancovou střechou s makovicí a křížem. Interier plochostropý. Zděná stavba postavená na obdélném půdorysu s kolmým půlkruhově vyklenutým závěrem, orientovaná k západu. Hladce omítané stěny zdobí štukové hrubě omítané zdobné prvky. V ose vstupního východního průčelí je prolomen segmentový vstup bez ostění, rámovaný pouze úzkým klenákem. V síle zdiva jsou osazeny dvoukřídlé dveře složené z šikmých prken. Stěnu mezi nárožím a vstupem člení širší pilastr a užší lizena. Vnější pilastr je přetržený dvěma římsami, první v dolní části, druhá tvoří kladí, na něž navazuje hladká hlavice vykrojená dvěma oblouky. Vnitřní lizena je přetržená pouze pod vrcholem, vykrojená tvar "zapadá" do pokračování lizeny. Plochu stěny mezi lizenymi prosvětluje velký oválný okenní výklenek rámovaný úzkou profilovanou šambránou. Hluboké mírně se rozestupující špalety, v síle zdiva je proražen malý oválný otvor prosvětlující nadpraží. Průčelí završuje profilovaná, ve středu segmentově vyklenutá korunní římsa krytá prejzy. Zpoza římsy vyrůstá lichoběžníkový štít se segmentovým nástavcem odděleným segmentově vyklenutou profilovanou římsou krytou prejzy. Spodní část štítu dělí dvě lizeny a obdélné reliefní pole segmentově završené, spodní rohy půlkruhově vykrojené. Horní část štítu zdobí v ploše mělký segmentový rám, v rozích motiv volut. Hranu štítu kryjí prejzy. Odsazeným zaobleným nárožím jsou připojeny boční stěny vymezené lizenovým rámem se zkosenou vnitřní stranou rohů tvarovaných do oslího hřbetu. Střed stěny prosvětluje hluboké obdélné okno se zúženým segmentovým zaklenutím, kolmé špalety, mírně zkosený parapet. Okno rámuje mírně odsazená úzká štuková lizena kopírující tvar okna, na parapetní straně přesahuje obrys okna, vykrojené spodní rohy, spodní horizontála vyklenutá směrem k oknu. Plochu stěny mezi oknem a vertikálou lizenového rámu vyplňuje obdélné reliéfní pole, na spodním okraji půlkruhově vykrojené, ve vrcholu zúženě půlkruhové s drobným hlavním klenákem ve vrcholu. Stěnu ukončuje profilovaná podstřešní římsa. Odsazeným zaobleným nárožím je připojena i kolmá stěna závěru s půlkruhovým vyklenutím ve středu. Celý závěr je pojat jako jedna stěna vymezená lizénovým rámem, ve středu oválné slepé okno s úzkým štukovým profilovaným rámem. Plochu mezi oknem a vertikálou lizenového rámu vyplňuje obdélné reliéfní pole na obou koncích půlkruhově vykrojené. Sedlová, nad závěrem půlkuželová střecha krytá dvojitě kladenými taškami. Ze středu hřebene vyrůstá štíhlá dřevěná hranolová sloupková zvonice, prostupy uzavřeny dřevěnými žaluziemi. Oplechovaná čtyřhranná jehlancová střecha s rozšířenou základnou a velkým přesahem, završena malou kulovitou makovicí a křížkem. Rozšířený hladce omítaný sokl připojený profilovanou odstupněnou římsou.