měšťanský dům

Dům čp. 243/19 je situován v západní řadě Krajinské ulice jako třetí od nároží s ulicí Hroznovou. Jedná se o dvoupatrový, částečně podsklepený dům s loubím a eklektickou fasádou z roku 1897, zakrytý sedlovou střechou s okapovou orientací do ulice. Východní průčelí, obrácené do ulice Krajinské, je tříosé, od oblouků arkád výše, v ploše obou pater horizontálně členěné pásovou bosáží. Okna, v prvním patře jsou větší než v patře druhém, jsou novodobá dřevěná, zdvojená, dvoukřídlá, dovnitř otvíravá, členěná do šesti tabulek, osazená do středně hluboké zděné špalety. Zvýrazněna jsou profilovanými šambránami, opírající se o profilované parapetní římsy kryté plechem, ve druhém patře doplněné malou vrcholovou kartuší, v prvním patře jsou okna výstavnější, zdobená volutovými suprafenestrami s květinovými festony a ukončeny drobnými trojúhelnými frontony. Podokenní římsy v prvním patře jsou vyneseny krajními konzolkami s podvěšenými čabrakami, ve druhém patře je plocha pod římsami vyplněna štukovými volutovými ozdobami. Parter je otevřen dvěma arkádami nestejných šířek, levá užší arkáda je završena polokruhovým obloukem, pravá širší obloukem segmentovým. Oblouky jsou orámovány plastickými archivoltami s vrcholovými klenáky, vynesenými římsami trojice hladkých zděných pilířů se zešikmenou přední stranou. Loubí je plochostropé, na obou stranách zakončené lomeným obloukem. Parter, jehož sokl je obložený svisle kladenými šedými řezanými žulovými deskami, je prolomen pouze jednou segmentově završenou prosklenou nikou v dřevěném rámu. Pod ní v parapetu je osazena žaluziová ventilace o dvou polích. Ostatní otvory byly z důvodu bezpečnosti vnitřních prostor banky zazděny. Průčelí vrcholí profilovanou korunní římsou, zakrytou plechem. Omítky průčelí jsou hladké, opatřené světle žlutým nátěrem, architektonické prvky a loubí bílé. Střecha je sedlová s okapovou orientací do ulice. Kryta je korunově pálenými taškami bobrovkami. Okap je skryt za korunní římsou v prostoru mírně odsazené střechy.