sladovna

Jednopatrová zděná hospodářská budova dlouhé podélné hmoty, uzavírá na jihozápadní straně pivovarský dvůr. Budova je obrácená hlavní fasádou do dvora, naopak zadní stranu tvoří vysoká štítová zeď, o níž se opírá vysoká pultová střecha, končící na obou krajích dlouhou valbou. Vnější vzhled prozrazuje základní vnitřní členění: Jižní dvojosá koncová část budovy směřující do ulice je upravená k obývání, ostatní prostory mají jednotný hospodářský účel. V čelní stěně do ulice se zachoval v přízemí zaslepený pískovcový portál pravoúhlého tvaru s přetínavou pozdně gotickou profilací. V nadpraží nese neumělý majuskulní nápis : „? GNDRZICH ? WALSTNA ? PAN ? NA RICHVBUR“. Profilace sbíhá do pravoúhle zakončené patky, zakryté zvýšením terénu. V patře pod střechou je v obdélném výřezu v omítce prezentovaný úsek psaníčkového sgrafita s vegetabilním motivem. Do obytné místnosti v patře vede z průčelí vlevo velké novodobé trojdílné okno v šambráně s lištou. Z podélného devítiosého dvorního průčelí náleží dvě osy vlevo účelově upravené obytné části. Kromě účelově upraveného vstupu a velkého, druhotně proraženého okna v patře se zachovalo v přízemí zazděné okno, původně s kamenným ostěním. Ostatní okna v patře jsou jednotného provedení v pravidelných rozestupech: mají ležatě oválné průzory v pravoúhlých barokních omítkových šambránách s odsazením a obvodovou lištou. Poloha oken a vstupů v přízemí nekoresponduje s rytmem oken v patře. Vstupuje se průrazem s širokými dvoukřídlými vraty vpravo od vstupu do obytné části, následuje pravidelná řada ležatých oken v barokních šambránách s odsazením a lištou. Okna jsou opatřená kovanou provlékanou mříží v pravoúhlém rastru a směrem do interiéru dvěma křídly. V místě 3. osy zprava je účelově upravený úzký vstup. Pod rozsáhle opadanou vrstvou svrchní okrové omítky se zachovala pekovaná starší hladká bílá vrstva, na níž je v pravém nároží odhalená část červeně malovaného nárožního kvádrování. Do velké nečleněné hladce omítané zadní stěny budovy, s vysokým odsazeným soklem (částečně zakrytým zvýšeným terénem), je vlevo zřízený vstup do patra, přístupný po účelovém kovovém schodišti. Na opačném konci stěny, v rozsahu obytné části, je v přízemí uprostřed menší okno bez ostění a v patře 2 novodobá okna. Nad nimi jsou v omítce vyvedené erbovní štíty, rámované bílou lištou. Na levém je namalovaná černá orlice ve zlatém poli, na pravém půl koně na modrošedém pozadí. Úzké zadní čelo budovy člení pouze v přízemí vlevo kovové dvoukřídlé dveře s diagonálními pásky, v hladkém ostění. Původní osově umístěné oválné okénko v patře a vstup při nároží jsou zaslepené, pohledově se neuplatňují.