bašta čp.11 s tarasními zdmi

Podkovovitá bašta převážně z kamenného zdiva, omítaná (plášť s hrubší strukturou, SZ část hladce), s cihelným schodišťovým přístvkem, dvoupatrová. Dispozice jednoprostorová. I n t e r i é r: Přízemí: závětří v přístavku klenuto plackou, vlastní prostor s cihelnou valenou klenbou, asi ze 2/3 pod vrcholem podepřenou zdí. 1. patro: přístupné z mezipodesty silně poškozeného jednoramenného schodiště v přístavku, zaklenuté plackou do pasů, ve vlastním prostoru vestavěná veliká nátovaná mísa býv. vodojemu (viditelné téměř půlkruhové dno) na cihelném středním sloupu a přízedních polopilířích. 2. patro: otevřené do krovu, spodní část téměř vyplňuje vodojem. E x t e r i é r: SZ průčelí: schodišťový přístavek v přízemí s půlkruhově zaklenutou arkádou, v 1. patře okno vpravo, ve 2. patře více vlevo. Levý bok přístavku se šikmým náběhem ve 2. patře, pravý nízký, se vstupním pravoúhlým hladkým žulovým portálkem. Plášť : (cca třičtvrtěkruhového půdorysu, s konvexními náběhy k SZ stěně): dělen mírně vpravo posunutým opěrákem, v přízemí jedno, v patře po třech oknech. Střecha : strmá valbová, na JV půlkuželově uzavřená, krytá dožitými taškami, na krátkém hřebeni drobná zvonička ze dvou stojek a osmistrané stanové plechové stříšky. Na přístavku dvě pultové střechy, pravá dlouhá (sleduje schodiště) eternitová. Hradba SV od bašty dochována v podobě opěrné zdi (se spádovou korunou z cihel( dvorku za čp. 72 a dále na JV a SV straně obdélné okrasné zahrádky (zřízena v 1. pol. 20. století na místě zbourané JV budovy pivovaru). JZ od bašty hradba asi 3,5 metru vysoká, s vestavěnou kůlnou, končící krátkým kolmým úsekem, jenž byl vlastně koutem další podkovovité bašty, dochované jen v úrovni terénu (na JZ rohu opevnění).