měšťanský dům

Řadový dvoupatrový dům s vysokou atikou je situován ve východní řadě Kněžské ulice, zhruba proti zadní straně katedrály sv. Mikuláše a Černé věži, na území vyhlášené městské památkové rezervace. Svou horní úrovní atiky převyšuje okolní zástavbu a průčelí hlavně v pohledu mírně ze strany působí jako hranatá plochá deska. Završen je polovalbovou střechou, v přední části ukončenou v atice, zakrytou šedými eternitovými šablonami, položenými na koso. Dvorní budovy ve 20. století zbourány. Nyní dům zaujímá celou parcelu. Hlavní západní uliční průčelí je členěno lizénovými rámy na celou výšku pater, vodorovně ještě kordonovou římsou nad přízemím. Průčelí je tříosé, s okny směrem nahoru s ubývající výškou, v prvním patře jsou okna dřevěná špaletová, dvoukřídlá, dovnitř otvíravá, čtyřtabulková, ve druhém patře dvoutabulková a v atikovém patře malá vodorovně obdélná jednotabulová. Okna jsou osazena za mělkou zděnou špaletou, parapet je oplechován a jsou rámována jednoduchou plochou šambránou. Před úpravou fasády byla okna třídílná se třemi menšími horními větracími křídly. Okna byla v prvním patře zdůrazněna trojúhelnými a ve druhém patře segmentovými frontony. Korunní římsa bývala bohatě šleněná, nesená drobnými konzolkami. Při levém nároží, v úrovni oken druhého patra, je osazen kotlík, od něhož je veden dešťový svod do litinové trouby v chodníku. Loubí je otevřeno třemi arkádami, završenými velmi nízkými segmentovými oblouky. Sloupy arkád s povrchovou úpravou umělého kamene vyrůstají z odsazeného soklu. Původně byla plocha nad oblouky šleněna pásovou bosážá a nad samotnými segmenty byly v omítce provedeny kenýky. Loubí je plochostropé, chodník pokryt asfaltovou živicí. Parter je prolomen vlevo dvěma segmentovými výkladci, na pravé straně jsou situována vrata, zaklenutá velmi nízkým segmentem. Uzavřena jsou původními dvoukřídlou, dovnitř otvíravými klasicistními vraty, jejíž svlaky jsou vyskládány do ozdobného reliéfu. Zavěšena jsou na třech kovářsky zhotovených dlouhých masívních závěsech, klika je novodobá, historizující. Východní, zadní průčelí je třípatrové, prosté, bez jakýchkoliv architektonických prvků, tří a v prvním patře čtyřosé, s okny porušující vertikální i horizontální osy. Okna jsou dřevěná, čtyři plastová, čtyřtabulková, parapety jsou oplechované. Ve vrcholu pod mírným přesahem polovalby je prolomeno malé čtverhranné větrací půdní okénko. V parteru zcela mimo jakoukoliv symetrii jsou vlevo umístěna pravoúhlá novodobá prosklená vrata, nad nimi připevněna nenápadná stříška na ocelových konzolkách. V ose domu těsně nad zemí je prolomeno sklepní okénko.