dům

Na území městské památkové zóny Vodňany stojí patrový podsklepený dům, který se nachází jižním směrem od historického jádra, v přilehlých Zeyerových sadech. Dům je hlavním průčelím orientován do Zeyerových sadů, k severu. Bezprostředně na dům navazuje nová patrová budova, která je půdorysně nepatrně užší a je dispozičně i funkčně propojena s předmětným památkově chráněným domem. Na nový spojovací dům na jihu navazují další patrové či přízemní budovy s učebními prostory, které nejsou předmětem památkové ochrany. Na stabilním katastru z roku 1837 je dům zachycen v původním rozsahu, bez patrových přístaveb. Dnes má měšťanský dům čp. 43/II., původně se jednalo o čp. 42/II. Předmětem památkové ochrany je barokní patrový dům s navazující ohradní zdí a s bránou.