výklenková kaple

Kaple se nachází JZ směrem od města Volyně, na rozcestí, u cihelny. Barokní výklenková kaple na obdélném půdorysu s mělkým trojbokým závěrem. Průčelí členěno pilastry s římsovými hlavicemi a zakončeno vysokou čtyřikrát odstupňovanou profilovanou vrcholovou římsou. V ose průčelí je prolomen velký hluboký valeně zaklenutý výklenek, uzavřený nodobými dřevěnými prosklenými dvoukřídlými "dvířky" (na místě starších prkenných obdélného tvaru). Výklenek je obdélného půdorysu, bočních stěnách výklenku půlkruhové niky s konchou. Oltářní stěna hladká, dle starší dokumentace na ní byl zavěšen dřevěný kříž s letopočtem 1741 a dalšími letopočty otnačujícími roky oprav. Po stranách kříže byly umístěny sochy Boha Otce a Panny Marie s Ježíškem. Nad výklenkem je v průčelí proražen malý obdélný větrací otvor. Z vrcholové římsy, kryté taškami, vyrůstá vysoký atikový štít s volutovými křídly. V ploše dolní části štítu je umístěna plochá čtvercová nika. Štít ukončuje profilovaná římsa, na ní dosedá nízký nástavec s hrubou římsou. Nástavec zakončuje jehlancový soklík, ze kterého patrně vyrůstal vrcholový kříž.Soklík je na zadní straně štítu spojen s vyzděnou výstuhou celého štítu Po stranách paty štítu vyzděné nízké jehlancové soklíky. Boční stěny i stěny závěru hladké, nezdobené, nároží zvýrazněna úzkými malovanými "lizenami". Stěny ukončeny bez říms. Střecha kryta prejzy. Výklenková kaple není od terénu oddělena soklem.