děkanství

Děkanství s hospodářským dvorem se nachází ve městě Volyně na území městské památkové zóny, severním směrem od náměstí Svobody. Děkanství je situováno v ulici Lidická a je orientováno do přilehlé ulice jižním průčelím s navazující vjezdovou bránou. Areál děkanství je tvořen hlavní patrovou budovou děkanství se zvýšeným přízemím, na půdorysu písmene "L" s klenutým přízemím a s plochostropým patrem. Na východ od hlavní budovy se nachází nepravidelný dvůr, kde se na severu nachází stodola se sedlovou střechou a na jihu kolna se sedlovou střechou zvalbenou na západní straně. Na kolnu navazuje garáž bez památkové ochrany. Kolna je rovněž bez památkové ochrany. JV strana dvora je ohraničena ohradní zdí s brankou vedoucí ke kostelu Všech Svatých, která není součástí památkové ochrany. K děkanství náležela původně i hospodářská budova vedle stodoly na severu areálu, dnes vlastnicky patří k muzeu, ke tvrzi.