krucifix

Na třech kamenných stupních se zvedá dvojdílný hranolový sokl vpředu s konvexním vydutím. V jeho dolní části po stranách přistavěna voluty, vpředu dole v rámci, tvořeném rostlinnými úponky s volutkami, nápis (biblický citát): „ON RANĚN GEST PRO NEPRAWOSTI NASSE/ POTŘIN GEST PRO HŘJCHY NASSE/ KÁZEN POKOGE NASSEHO NA NĚJ/ A ZSIGNALOSTI GEHO UZDRAWENI SME. IZA. 53C.“ Uprostřed spodní části soklu vpředu hořící srdce, nad ním věnec s rozetou, obklopený růžemi a dvěma festony, vybíhajícími z volut po sranách. Spodní část soklu je ukončena segmentově vzhůru vypjatou římsou. V oblouku vypnutí se vznáší v oblacích s paprsky Duch svatý v podobě holubice. Nad římsou, mírně směrem vzhůru se zužující hranol vpředu konvexně vydutý, s vzhůru vypnutou patkou, ukončený drobnou profilovanou římsou s volutkami ve středu vypnutí. Uprostřed tohoto hranolu kruhový rámec, obklopený růžemi, s písmeny IHS uvnitř. Zcela nahoře kamenný kříž s patkou, jehož břevna jsou ukončena dvojicemi drobných protilehlých volutek. Kristus s hlavou skloněnou na pravé rameno, postava se znaky lidové práce. Nad Kristovou hlavou na svislém břevnu přibita listina s nápisem INRI. Na zadní hladké stěně soklu nápis: „LETA PANĚ 1812 dne 28 JULY/ TATO STATUE WYZDIVYZENA Z NAKLADU/ OBCE DLOUHY TŘEBOWY/ ZA CZASU DUCHOWNICH SPRAWCU/ W: G: P: P: JANA KAUTZKYHO/ DĚKAN A WIKARIUS V AUSTI/ W P P JOZEFA HARTMANA/ FARAŘE W CZESKE TŘEBOWY/ P P JOZEFA SSULCZYKA RZIDITELE/ PANSTWY JOZEFA RIPKI RICHTAŘE A/ WACLAWA KAPLANA STARSSIHO.“ Pod tímto rytým nápisem byl téměř nečitelný nápis barvou: Obnoveno 1927.