obytný dům

Obytná část bývalé rychty je založena na vysoké terase, vyzděné ze sbírané místní opuky, zahrnující i polozapuštěný suterén. Stavení podélné dispozice má sedlovou střechu s lomenicí, symetricky nasazenou, tak že její přesahy kryjí zápraží ve dvoře a bedněnou pavláčku na opačné straně, nad přístupovou cestou. Eternitová krytina zčásti přibita na původní šindel. V průčelí domu se uplatňuje vysoká roubená světnice o 3 oknech a nad ní bedněný lištovaný štít s širokým podlomením, kukličkou a dvěma okny do podkroví. Okna světnice jsou nepůvodní, formát starých oken je čitelný v roubení, pouze u jediného okna vedoucího na zápraží se zachovala i dřevěná nadokenní římsa. Pravděpodobně druhotným doplňkem jsou nárožní sloupky podstávky. Za světnicí následuje zděná část domu, obsahující síň s černou kuchyní a dále komoru, někdejší šatlavu. Zdivo je navenek omítané a obílené. Zadní štítová stěna domu není omítaná, uplatňuje se režným zdivem z lomové opuky. Stěnu kryje krátká stříška s raženými taškami a nad ní střechu ukončuje štít, pravděpodobně bedněný, pobitý asfaltovou lepenkou.