nájemní dům

Městský dům čp. 1574 je řadovým domem v Resslově ulici. Dům má nepravidelný obdélný půdorys, u zadního průčelí mírně předstupuje střední pětiosá část. Hlavní průčelí je v přízemí sedmiosé, v patrech pětiosé, zadní průčelí je sedmiosé. Hlavní průčelí je zdobeno vysoce kvalitním stylizovaným modernistickým dekorem. Dvoupatrový dům se zvýšeným přízemím lícuje s uliční čárou. Hlavní průčelí je pětiosé, symetrické, bohatě dekorované štukovými prvky geometrické secese. Hlavním motivem výzdoby uličního průčelí je iluze vysokého pilastrového řádu, tvořená jednak hladkými nebo ozdobnými pásy, které jsou doplněné okenními osami v pravidelném rastru. Krajní osy jsou zvýrazněny velmi mělkými rizality, které výškově přesahují předloženou korunní římsu střední partie. Boční rizality jsou lemovány vysokými pilastry vystupujícími z plochých konzol s motivem hlavy v úrovni oken v přízemí a jsou ukončeny polopilířky přesahujícími hmotu domu. Zdobným prvkem v atice střední části domu jsou výrazná dekorativní pole, navozují dojem triglyfů. Střed pole/triglyfu je vyplněn oválným medailonem s rozvilinovým motivem, který se ve variantní formě objevuje i na pilastrech u vstupu. Vstup je umístěn ve střední ose, v nadpraží vstupu je vysoký čtyřdílný nadsvětlík. Vstup s nadsvětlíkem lemují dva pilastry s kónickými hlavicemi. V přízemí bočních rizalitů je okenní osa zdvojená, stejně tak je tomu i u čtvercových oken do sklepa umístěných těsně nad soklem domu. V prvním a druhém patře jsou ve střední partii okna obdélná, v bočních rizalitech jsou třídílná okna. Okenní osy jsou zvýrazněny/doplněny pravoúhlými parapetními rastrovými poli s kontrastní hrubou a hladkou omítkou. Okna v bočních rizalitech mají shodné parapetní pole, jen jsou stupňovitá a v nadpraží okna druhého patra je stupňovitý fronton. Základní barva fasády je šedá, pilastry a triglyfy jsou vyvedeny v okrově žluté. Plastické členění jednotlivých článků je tvořeno vlnovkami, pravoúhlými vpadlinami a výstupky, rozvilinami apod., celek doplňují barevné akcenty drobných smaltových obdélníčků tmavě modré a zelené barvy. Původní okenní a dveřní výplně již byly vyměněny za nové plastové s velice zdařilým shodným členěním. Okna jsou dvoukřídlá nebo třídílná, členěna pevným poutcem. Okna do sklepa jsou čtvercová, jednoduchá, s kovanou mříží v exteriéru. Zadní průčelí je hladké, členěné pouze otvory. Je rovněž symetrické, sedmiosé, krajní osy jsou v ustupujících krajních částech fasády. Ve střední ose je vstup do zahrady, nad ním široká třídílná okna z mezipodest schodiště. Po stranách je běžné okno, malé okno do spíže a opět běžné okno v krajní ose domu. Okna do sklepa mají mříže. Původní okenní a dveřní výplně byly také vyměněny za nové plastové, kromě oken na schodišti, která vyměněna nebyla. Střecha domu je sedlová s podélně orientovaným hřebenem, krytá drážkovými taškami Tondach.