pivovar s varnou a ležáckými sklepy

Budova pivovaru, založená na hraně svahu na východní straně předzámčí, má pravidelné kompoziční řešení na půdorysu mělkého "U", široce rozevřeného směrem do dvora. Objekt je jednopatrový s valbovými střechami, směrem k ulici na vysoké zděné podnoži v terénu, nad silnicí zpevněném kamennou opěrnou zdí. Jeho severní křídlo tvoří administrativní budova renesančního původu, popsaná jako samostatný prvek pam. katalogu. Na základní hmotu pivovaru směrem k zámku navazuje účelová moderní přístavba skladu lahví. Hlavní průčelí je orientováno směrem ze svahu, k hlavní silnici. Má pravidelné členění, výrazně odstupňované od středního rizalitu až k ustupujícím průčelím bočních křídel. Obě boční křídla se v kompozici fasády projevují jako pravidelně trojosá. Severní křídlo náleží administrativní budově, jižní křídlo má fasádu s vysokými čtyřkřídlými segmentově zaklenutými okny, zasklenými do 6 tabulí, posazenými na kamenné parapety. Fasáda má nad omítanou podnoží suterénu jen vodorovné členění: pás soklu vymezený jednoduchými římsami, profilovanou kordonovou a korunní římsu, obě podtržené hladkým pásem vlysu. Střední část pivovaru, posazená na kamenné, hrubě omítané podnoži sklepů je vetrikálně členěná hladce omítanými nárožními pilíři, s hranolově vyvinutými hlavicemi, vystupujícími nad úroveň okapu střechy. Průčelí je uprostřed vyvinuto do podoby širokého trojosého rizalitu, s vysokými půlkruhově zaklenutými okny, původně s žaluziovými okenicemi a vějířově členěným nadsvětlíkem v záklenku. Po bocích rizalitu byla původně užší pole členěná nahoře do trojdílného sdruženého okna na společné římse, s půkruhovými záklenky a pod ním původně dvojicí drobných sdružených štěrbinových okének. Po přestavbách je kompozice poničena částečnými zazdívkami a vložením oken nevhodných formátů. Původní žaluziové okenice zcela zanikly (zachovaly se jen na administrativní budově). Také kompozice průčelí v dvorním pohledu byla původně symetrická, s trojosými bočními křídly a širokou střední částí, vyvinutou do mělkého spíše nepravého rizalitu, vymezeného pilíři s hranolovými hlavicemi, vystupujícími nad střechu. Tato fasáda byla však zcela zrušena přístavbou varny a dalšími modernizacemi. V současnosti je průčelí sevřené bočními křídly posunuté směrem do dvora až do úrovně lícující se schodišťovými přístavky křídel a je rozdělené na sedmiosý střed zvýšený o polopatro a na dvojosé boky. Fasády jsou zcela hladké, bez členění, v přízemí s utilitárně řešenými otvory, okna v patře mají půlkruhové záklenky, polopatro segmentové. Z architektonického členění fasád bočních křídel se zachovaly kromě oken na kamenných parapetech jen kordonová a korunní římsa. Nad středem přistavěné varny vystupuje vysoký osmiboký cihelný komín zakončený tvarovanou zděnou hlavicí. Valbové střechy jsou kryté eternitovými šablonami, ploché střechy přístaveb jsou opatřené plechem. Při uličním průčelí se zachovaly čtyři větrací komíny.