vstupní brána tužkárny Hardtmuth

Brána je tvořena pilíři, kovovými ozdobnými vraty a kovovými prvky připomínající volutový štít nad pilíři. Památková ochrana se vztahuje na bránu bez pozemku. Brána je umístěna mezi budovami továrny na výrobu tužek. Brána je tvořena čtyřmi hranolovými pilíři, které jsou ukončeny jednoduchou římsou. Pilíře jsou po výšce kvádrovány. Dva krajní pilíře jsou přistavěny k budovám. Pilíře nejsou od sebe stejně vzdáleny - dva krajní jsou use blížeji, uprostřed vzniká větší prostor. Mezi dvěma krajními jsou kovová vrátka, přičemž spodní polovina je plná, zbývající tvořena pruty s ozdobnými prvky. Ve středu jsou umístěna široká kovová dvoukřídlá vrata. Pilíře jsou v horní části spojeny kovovými neobarokními prvky připomínající volutový štít selskobarokních usedlostí. Vrchní kovaná část je zdobenma rozvalinami, obloučky a špicemi.