vodárenská věž

Věž stojí na pravém břehu Vltavy u Litvínovského mostu. K věži byly v průběhu let přistavěny budovy. Věž má půdorys 8,5 x 8,5m a výšku 44m. Starší fáze budovy je z let 1721-1724, v té době zajišťovala přívod vody do Samsonovy kašny na nám. Přemysla Otakara II. Plány zhotovil Pavel Kolečný z Třeboně. Roku 1882 byla na věž osazena nová válcová nádrž o objemu 250m3 a věž dostala současnou podobu s dlátkovou střechou, východní průčelí ozdobilo sgrafito s městským znakem od Richarda Kristinuse. Věž sloužila ke svému účelu až téměř až 80. let 20. století. V roce 1997 byla rekonstruována. Vodárenská věž má čtyři patra. Ve čtvrtém, hrázděném patře je umístěná kovová nádrž. Stavbu završuje dlátková střecha s vikýři a kovaným plůtkem na špici.