sýpka

Velmi vyčerpávající a kvalitní popis celého objektu sýpky včetně průčelí a interiéru se nachází v SHP zámku čp. 1 v Němčicích, arch.č.6446. Sýpka je patrová budova na obdélníkovém půdorysu, orientovaná delší osou přibližně ve směru východ – západ. Ve všech podlažích obsahuje jedinou nečleněnou vnitřní prostoru – sýpku. Sedlová, vložená mezi vyšší štíty, krytá bobrovkami a keramickými drážkovkami. Hlavní vstupní podélné průčelí, orientované k cestě pod tarasem zahrady před zámkem je hladké, trojosé, patrové. V přízemí je v ose trámkový vstupní portálek s jednokřídlými barokními dveřmi. Zajímavé a velmi hodnotné jsou doklady barevné barokní úpravy průčelí. Východní štítové průčelí, orientované do vnitřního prostoru dvora je v přízemí i patře členěné jen jedním okénkem shodného typu jako na severním průčelí. Neoddělený trojúhelníkový štít je nyní prolomen novodobým kruhovým větrákem. Na průčelí se obdobně jako na severním průčelí dochovaly významné zbytky malované výzdoby shodného typu. Zadní dlouhé průčelí, orientované do vnitřního prostoru dvora je v přízemí v ose členěno dveřním otvorem. Po stranách dveří je na každé straně jedno okénko, v patře jsou tři okénka shodného typu jako na severním průčelí. Průčelí vrcholí jednoduchou fabionovou římsou. Na průčelí se obdobně jako na severním průčelí dochovaly významné zbytky malované výzdoby shodného typu. Štítové průčelí, orientované k západní stodole, zčásti překryté novodobou přístavbou má v patře prolomen novodobý dveřní otvor. V přízemí, patře i v ploše neodděleného trojúhelníkového štítu je členěné jen jedním okénkem shodného typu jako na severním průčelí. Na průčelí se obdobně jako na severním průčelí dochovaly významné zbytky malované výzdoby shodného typu