venkovská usedlost

Usedlost se nachází při východním okraji části obce Debrník při hlavní silnici. Venkovská usedlost uzavřeného půdorysu do písmene „U“ s obdélným dvorem. Sestává z obytného stavení situovaného ve V rohu areálu, na návesní průčelí stavení navazuje po levé straně branka - vstup pro pěší, delší ohradní zeď, s rovnou branou do dvora. Při ohradní čelní zdi vlevo přistavěn přístavek, který navazuje na budovu špýcharu se štítem do návsi. Na obytné stavení s novou verandou vestavěnou do dvora navazuje chlév s přistavěnou kolnou do hloubky dvora. Zadní čelní strana je uzavřena rozdělenou zdí s rovnými obdélnými otvory. Na zeď kolmo přiléhá stříška kolny, dále uzavírá dvůr hospodářská budova s vozovnou a bývalými chlévy, přisedající na špýchar štítem obráceným do návsi.