dům

Dům stojí ve významné poloze v jihovýchodním rohu náměstí Mikuláše z Husi, je přístupný přímo z náměstí. Boční křídlo je orientované dvěma fasádami do Arbeiterovy ulice. Jednopatrový dům složité skladby a nepravidelného půdorysu. Hlavní průčelí historické části domu orientované do náměstí má tři osy a vrcholí atikovým patrem. Hlavní vstup do budovy je v levé ose hlavního průčelí. K historické části domu patří i střední spojovací trakt, na který navazuje novodobější jednopatrové východní křídlo domu orientované do Arbeiterovy ulice. Mezi křídly ve směru do Arbeiterovy ulice je malý dvorek uzavřený ohradní zdí s brankou. Ohradní zídka je zakončena keramickou pálenou krytinou (prejzy), branka umístěná v krátké, západní stěně dvorku je novodobá, jednokřídlá, plná, dřevěná s dřevěnou zárubní. Budova má hladkou dvoubarevnou omítku. Barevně je odlišeno atikové patro, šambrány kolem oken a pruh v úrovni stropu členící horizontálně hlavní průčelí. Východní křídlo je ve výšce prvního patra předěleno římsou s oplechováním, v této výšce pak na vedlejší hlavní budově pokračuje barevně odlišený pruh. Profilovaná římsa na hlavním průčelí budovy je zakončena keramickou pálenou krytinou (prejzy), atikové patro je zakončeno výraznou profilovanou římsou se stejným druhem krytiny. Střední okno v atikovém patře je prolomeno do podkroví a je zakryto dřevěnou žaluzií, dvě vedlejší okna jsou slepá, pouze barevně odlišená od barvy atikového patra. Střecha obou křídel je valbová, západní křídlo do náměstí s polovalbou nad atikovým patrem, střední křídlo má střechu sedlovou. Při zadním průčelí orientovaném do přilehlé zahrady je v patře k domu přisazena otevřená pavlač, která je přístupná z jídelny v prvním patře. Pavlač je rozdělena na dvě části poměrně širokou zdí, která je předsazena před zadní fasádu domu přes obě patra až pod přetaženou střechu s dřevěným podbitím. Pavlač je celodřevěná, zábradlí je plné, s kazetovými výplněmi a širokým zábradlím. Přilehlá zahrada je od ulice Soukenická oddělena ohradní zdí s dřevěnými vraty s brankou. Vrata jsou novodobá, celodřevěná, s kazetovými výplněmi, třídílná s jedním křídlem otvíravým samostatně a sloužícím jako branka. Ohradní zeď je zakončena keramickou pálenou krytinou (prejzy). Plocha zahrady je v přední části přiléhající k Soukenické ulici zadlážděna betonovou dlažbou, střední část je využita pro záhony a zadní část je zatravněna.